Visszamenőleg megemelik a politikai okból börtönre ítéltek járadékait

Vágólapra másolva!
Megemelik a politikai okokból börtönre ítéltek járadékát januárig visszamenőleg. A megemelt összeget szeptemberig egy összegben kifizeti a nyugdíjfolyósító a körülbelül 13 ezer érintettnek. 
Vágólapra másolva!

Január 1-jéig visszamenőleges életjáradék-emelést kapnak a rendszerváltás előtt politikai okokból börtönre ítéltek - közölte Wittner Mária fideszes országgyűlési képviselő szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus - aki maga is 1956-os halálraítélt - azt mondta, a kabinet erről szóló rendelete csütörtökön hatályba is lép, a nyugdíjfolyósítónak pedig szeptember végéig egy összegben ki kell fizetnie a több mint tizenháromezer érintettnek a járadékemelést. A járadék eddig évi négy százalék volt, a mostani döntéssel azonban ez nyolc százalékra változik.

Wittner Mária felidézte: a korábbi években a kormányok azt a gyakorlatot követték, hogy az életjáradék számításához szükséges alapösszeget mindig az adott évre megállapított nyugdíjemeléssel azonos mértékben határozták meg, így az utóbbi időben az alapösszeg emelése a nyugdíjemelés százalékos mértékével egyezett meg. A tavalyi évre meghatározott alapösszeg 76 ezer forint volt, vagyis ha a kabinet a korábbi gyakorlatot követné, és az életjáradék alapösszegét a nyugdíjemeléssel azonos mértékben, 4,2 százalékkal növelné, akkor az idén az 79 ezer forint lenne.

Azonban a kabinet úgy döntött - folytatta a képviselő -, hogy az idén az alapösszeg a korábbi emelések csaknem kétszeresével, azaz nyolc százalékkal nő, így a jogosultak életjáradéka kiszámításának alapjául szolgáló összeg 82 ezer forint lesz, ami a több mint tizenháromezer jogosult esetében éves szinten mintegy 2,5 milliárd forint életjáradék-kifizetést jelent. Megjegyezte, hogy a járadék konkrét összegének kiszámítása egyedi módon történik, a börtönben letöltött időt és az életkort figyelembe véve.

"Nagyon fontosnak tartotta a jelenlegi kormány, hogy ezt az ügyet helyre tegye, hiszen az áldozatoknak kevesebb volt a havi nyugdíjuk, jövedelmük, mint a fogvatartóiknak" - hangsúlyozta Wittner Mária, aki szerint a mostani rendelet megnyugtatóan fog hatni az érintettekre, "akik egyre nehezebben élnek".