Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felülvizsgálta a paksi atomerőmű biztonsági övezetét, és hatodára csökkentette annak kiterjedését. A változás érinti az összes korlátozást, így az építési engedélyeket is.

Több hónapos elemzés, egyeztetés után a korábbi három kilométeres kiterjedést a paksi atomerőmű esetében nagyjából a hatodára csökkentették. Az elemzések szerint ennél kevesebbnél is garantált a biztonság, de a jogszabály minimum ötszáz métert ír elő. Most valamivel több mint ötszáz méter sugarú, nem szabályos kört jelöltek ki, mivel figyelembe vettek olyan - a biztonság szempontjából lényeges - épületeket, berendezéseket, amelyek távolabb esnek a főépülettől - tájékoztatta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgató-helyettese szerdán az MTI-t.

Hasonló nagyságú zónát jelölt ki a hatóság a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolója (KKÁT) körül is. A két övezet egymással szomszédos, néhol átfedések vannak - tájékoztatott Fichtinger Gyula. Hozzátette, hogy a felszabadult területeken megszűnnek a korlátozások, így az építési tilalom is.

A paksi atomerőmű biztonsági zónáját évtizedekkel ezelőtt szovjet mintára jelölték ki, egy három kilométeres sugarú körben. Azóta változások történtek, például biztonságnövelő beruházások sora valósult meg - hangsúlyozta a szakember.

A felülvizsgálat a jövőben rendszeres és kötelező lesz, a nukleáris létesítmények időszakos biztonsági felülvizsgálatával kötik azt össze. Erre tízévente kerítenek sort. A biztonsági övezetek nagyságát ettől eltérő időben is újraértékelhetik, ha változás történik akár a környezetben, akár az atomerőműben vagy a tárolóban.