A konyhásnéni bonbonjáért is zsebükbe nyúlnak a szülők

osztálypénz, iskola, tanterem Szabi cikkéjhez, a kép illusztráció!!!
Vágólapra másolva!
Ékszer, ajándékutalvány és váza az osztályfőnöknek, névnapi virág a tanároknak, bonbon a konyhásnéninek - nem ritka, hogy az iskolákban ezekre költik a szülőktől beszedett osztálypénzek nagy részét. A szülők a tapasztalatok szerint akkor is befizetik a havi pár száz vagy pár ezer forintot, ha szívják a fogukat a felhasználása miatt. Pedig az ombudsman szerint az osztálypénzhez semmi köze az iskolának.
Vágólapra másolva!

Nagyot nézett Andrea, egy budapesti édesanya, amikor néhány évvel ezelőtt az iskolás lányának az osztályfőnöke a szülői értekezleten közölte, hogy "ugye magától értetődik, hogy az osztálypénzből a tanárok névnapjára ajándékot kell venni". A pedagógus osztott-szorzott, és javasolta, hogy félévente háromezer forint elegendő lesz diákonként. A szülők persze megszavazták és befizették az összeget, a tanárok névnapjukon meghatottan vették át a virágot, néhány szülő pedig a folyosón egymás között morgott, hogy "talán nem erre kellene fordítani az osztálypénzt".

A tanévek első szülői értekezletén visszatérő téma, hogy mennyi legyen az osztálypénz, és pontosan mire költsék azt a szülők. Az oktatási jogok biztosa legutóbb pénteken hívta fel a figyelmet arra, hogy az iskola vagy óvoda egyáltalán nem szedhet osztálypénzt, kizárólag a szülők döntésén múlik, összeadnak-e valamire. Az [origo] által megkérdezett szülők és tanárok szerint jellemzően diákonként havi ötszáz és kétezer forint közötti összegben állapodnak meg a szülők, így tanévenként három-, négyszázezer forint is összejöhet egy osztálynak.

Váza, ékszer és utalvány a tanárnak

Több megkérdezett szülő tapasztalatai alapján általában kirándulásokra, múzeumi belépőre, WC-papírra, zsebkendőre, fénymásolásra, Mikulás-csomagra és közös fagyizásra fordítják az osztálypénzt. A legnagyobb kiadást azonban rendszerint a tanárok év végi ajándékai jelentik. "Az osztályfőnöknek nagyjából húszezer forintért, a többi tanárnak öt-tízezerért veszünk ajándékot, és általában a konyhásnéninek és a portásnak is viszünk kávét vagy bonbont" - mondta Adrienn, akinek három gyereke egy zuglói általános iskolába jár. Adrienn szerint a szülők körlevelekben döntenek arról, mit vegyenek a pedagógusoknak.

Forrás: MTI/Balázs Attila
Forrás: MTI/Balázs Attila

Örülnek a tanárok az ajándéknak (a kép illusztráció)

Egy Óbudán tanító osztályfőnök nem érzi kínosnak átvenni az ajándékot, és jólesik, ha év végén a tanítványoktól kap egy virágot, csokit vagy bonbont. A ballagó osztálytól általában utalványokat vagy vázát kap, amivel viszont már nehezen tud mit kezdeni, "a férjem azzal viccelődik, hogy igazán kaphatnék már egy kétszemélyes wellness-hétvégét". Egy zuglói osztályfőnök viszont azt mondta, hogy az év elején mindig megkéri a szülőket, hogy ne vegyenek neki semmilyen kerámiát, nyakláncot, fafaragást vagy könyvutalványt, és költsék inkább a pénzt a gyerekekre. "Azért így is mindig adnak egy ajándékcsomagot, amit képtelenség visszautasítani" - mondta a tanár.

Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a jelenségről azt mondta az [origo]-nak, hogy "a szülők természetesen azt vesznek a tanároknak, amit csak akarnak", de arra bátorítja őket, hogy beszéljenek a pedagógusokkal és esetleg az igazgatóval, hogy milyen értékű és jellegű ajándékok megszokottak az iskolában. Az ombudsman felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az iskola vagy a tanár nem kérhet és szedhet osztálypénzt a szülőktől. Iskolafelújításra, teremfestésre vagy ablakcserére például tilos pénzt szedni a szülőktől, ez ugyanis fenntartói feladat. Az ombudsman szerint viszont a szülők felajánlhatják, hogy szabadidejükben segítenek kifesteni az iskolát.

Ne cigizzen, fizessen osztálypénzt

Az oktatási biztos több észrevételt és panaszt kapott már az osztálypénzről. Egy szülő például azért fordult a hivatalhoz, mert állítása szerint a tanévzárón minden az osztályban tanuló diák kapott ajándék könyvet, kivéve az ő gyerekét, akit ez nagyon megviselt. A szülő a család anyagi helyzete miatt nem tudta befizetni az osztálypénzt. Aáry-Tamás Lajos azt írta erre állásfoglalásában, hogy a jutalomkönyvet nem oszthatják szét akkor, amikor a nem fizetők is jelen vannak. "A gyermekek családjuk anyagi helyzete miatt olyan helyzetbe kerülnek, mely számukra méltóságsértő" - mondta az ombudsman, aki azt javasolja, hogy ilyenkor inkább otthon adják át a könyvet a gyereknek.

A szülők többsége - a megkérdezettek tapasztalatai szerint - akkor is befizeti az osztálypénzt, ha sokallja az összeget, vagy nem ért egyet azzal, amire fordítják a pénzt. Egy székesfehérvári szülő viszont azt mesélte, hogy a harmadikos lánya osztályában "egy anyuka minden év elején sírva előadta, hogy egyedülálló és képtelen a havi ezer forintot kigazdálkodni, így aztán összeadtuk az ő gyerekének is". A szülők tavaly megelégelték a helyzetet, mert értékes táskával és cigivel látták az anyukát. "Megmondtuk, hogy vége a megúszásnak, inkább ne cigizzen, de fizessen osztálypénzt" - mesélte a székesfehérvári anya.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Egy anya az osztálypénzből sikkasztott

Az oktatási jogok biztosa szerint semmi nem szabályozza, kinek és hogyan kell beszedni az osztálypénzt, és erről milyen könyvelést kell vezetni, "erről a szülőknek kell megállapodniuk". A legtöbb helyen a szülői munkaközösség vezetője vagy egy önként jelentkező szülő vállalja magára feladatot, de előfordul, hogy az osztályfőnök gyűjti össze a pénzt.

"Nem egy hálás szerep" - mondta a három gyermeket nevelő Adrienn, aki azért vállalta az osztálypénz beszedését, mert ő vezeti a szülői munkaközösséget. "A szülőket folyamatosan hajtani kell az elmaradások miatt, könyvelni, havi kimutatásokat kell készteni, és a legrosszabb, hogy mindenkinek a pénz jut rólam eszébe, ha meglát" - mondta Adrienn. Egy szülő azt mondta, hogy náluk egy borítékban gyűjti a tanár az osztálypénzt, de a megkérdezettek többsége - például Adrienn is - bankszámlát vezet. Több bank ugyanis kínál úgynevezett osztálypénz számlát, amelyen kedvező kamatokkal lehet rövidebb futamidőre lekötni az összeget.

Több szülő is azt mondta, nem érdekli az elszámolás és a részletes kimutatás arról, mire ment az osztálypénz, mert nem hiszik, hogy ezzel nagyon lehetne csalni. Pedig előfordult már, hogy egy szülő csalt az osztálypénzzel. Tavaly decemberben például a rendőrök kiderítették, hogy egy nyíregyházi anya összesen kétmillió forintot sikkasztott a gyerekei osztálypénzéből, így a meglepett szülőknek újra össze kellett adniuk a pénzt a szalagavatóra és a ballagásra.