A hétvégén a Szebb Jövőért egyesület és szimpatizánsai - mintegy négyszázan - jelentek meg a város romák lakta részén. A helyiek hívták őket, mert szerintük elszaporodtak a lopások. A polgármester szerint nem akkora a gond a Cegléden, mint amekkorára felfújták.

Becslések szerint mintegy négyszázan gyűltek össze vasárnap este Cegléd külterületének néhány utcájában, többek között a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől - számolt be az MTI helyszínen lévő tudósítója.

Atrocitás nem történt, az utcákban gyülekezők hajnali kettő körül szétszéledtek, de az MTI tudósítójának azt mondták, másnap folytatják demonstrációjukat. A konfliktus előzményeiről helybeliek azt mondták: az utóbbi időben megszaporodott - szerintük romák által elkövetett - lopások miatt kérték az Új Magyar Gárda segítségét azt követően, hogy a rendőrök, illetve a város vezetői "nem tettek lépéseket".  A gárdisták egy kisebb csoportja múlt hét kedd óta rövid megszakításokkal a településrészen volt. Szombat este "rendfenntartó sétára" indultak a Kékkő utca térségében, amikor - állításuk szerint - mintegy 80, kerti szerszámokkal, kardokkal és egyéb szúró-, illetve vágóeszközzel felfegyverkezett roma rontott rá a 15-20 "járőrözőre".

Az [origo] tudósítója hétfő délután a helyszínen 20-25 gárdistát látott gyülekezni egy magánháznál, tőlük 200-300 méternyire állnak a romák házai. Tudósítónk azt hallotta, hogy a két csoport azon vitatkozik, hogy mit történt, amikor a gárdisták békülni akartak a romákkal.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábban közölte, hogy Cegléden és környékén fokozott rendőri jelenlét lesz a hosszú hétvégén, miután szombat este bejelentés érkezett a Ceglédi Rendőrkapitányság ügyeletére arról, hogy egy 20-30 főből álló csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A bejelentést követően néhány percen belül megérkeztek a helyszínre a rendőrök, de már nem találták ott a bejelentésben szereplő csoport tagjait. Az eddigi adatok szerint további atrocitás nem történt.

A polgármester szerint felfújták az ügyet

Földi László polgármester hétfőn délelőtt azt mondta: tudomása szerint a Puttony és a Kékkő utca környékén jelenleg 50-60 ember gyülekezik. Hozzátette: nincs információja, hogy pontosan kik ők, ám szerinte sokatmondó, hogy a vasárnap esti megmozduláson - az ország minden területéről Ceglédre "citált" demonstrálók között - jobbikos parlamenti képviselőket is láttak.

A polgármester beszélt arról is, hogy a külvárosban lakó körülbelül húsz cigány család tagjai között "akadnak problémásak" is, de a városvezetés a jogszabályok alapján, a helyi rendőrökkel szoros kapcsolatban állva mindent elkövet, hogy betartassa velük a rendet, segélyt például csak a portájukat rendezetten tartók kaphatnak.

Földi László a most kirobbant konfliktus előzményeiről úgy fogalmazott: körülbelül három hete elterjedt egy hír, miszerint ő negyven roma családot akar beköltöztetni a vegyes lakosságú külvárosba. Ezt az álinformációt fújhatták fel egyesek, de az is lehet, hogy a magyar-roma összefogást jelképező, a Szűcs-telepen vasárnap felavatott pihenőpark, illetve az ott felállított kereszt "csípi" egyesek szemét.
"Nem akkora a gond Cegléden, mint amekkorára felfújták" - fogalmazott Földi László, majd megismételte: a romákat, illetve a kifogásolható életvitelt folytató városlakókat csakis a jogszabályok betartásával lehet a helyes útra terelni.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Rendőrök a romák házainál

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn délután azt közölte, hogy Cegléden és környékén továbbra is jelentős rendőri jelenlétre kell számítani, de rendkívüli esemény és személyi sérülés nem történt.

Az ORFK előtt virrasztottak a roma szervezetek

Közben éjszaka tíz roma szervezet közös állásfoglalásban ítélte el a Cegléden kialakult helyzetet. Hétfőn hajnalban az MTI-nek eljuttatott állásfoglalásukban azt írták: a cigány családok egy része rokonaihoz menekült, és retteg. "Úgy véljük, e tarthatatlan és minden jogi normának ellentmondó helyzet kialakulásában felelőssége van annak az állam nevében eljáró politikának és rendőri vezetésnek, amely a hasonló szélsőjobboldali cselekményeket eltűrte, tétlenségével bátorította" - írták.

A cigány szervezetek képviselői az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) előtt virrasztottak, és feljelentést tettek apartheid bűncselekmény elkövetése miatt. Arra kérik a cigányokat, "minden körülmények között őrizzék meg higgadtságukat és nyugalmukat, ne engedjenek a provokációnak".