Október végén választanak a tiszavasváriak

Vágólapra másolva!
Október végén lesz az időközi polgármester-választás Tiszavasváriban. A voksolásra azért van szükség, mert a képviselő-testület augusztus elején feloszlatta magát.
Vágólapra másolva!

A helyi választási bizottság döntése szerint október 28-án tartják az időközi polgármester- és képviselő-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasváriban.

Az időközi voksolást azért kell megtartani a Tisza-parti városban, mert az önkormányzat képviselő-testülete augusztus 1-jén feloszlatta önmagát, miután - egy új frakció alapításának szándéka miatt - megszűnt a várost vezető Jobbik többsége.

A helyi választási bizottságnak a város honlapján olvasható határozata szerint a névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt és az ajánlószelvényt szeptember 13-áig kell megküldeni a választásra jogosultaknak, akik a kifüggesztett névjegyzéket szeptember 12-étől 16-áig tekinthetik meg. Jelöltet állítani szeptember 28-án 16 óráig lehet, a választási kampány október 27-én éjfélig tart.

Vita volt az alpolgármesterről

A feloszlatásról szóló döntés előtt a jobbikos többségű önkormányzati testületben két Fidesz-KDNP-s, három független és két hozzájuk csatlakozó jobbikos képviselő akart új frakciót létrehozni, amely tagjai közül szerette volna Palló Sándort (Fidesz-KDNP) alpolgármesternek jelölni. Erről állításuk szerint az ülést megelőző napon meg is egyeztek Fülöp Erikkel, Tiszavasvári jobbikos polgármesterével, aki azonban az augusztus 1-jén megtartott önkormányzati ülésen a saját frakciójából Bakné Répási Ágnest javasolta a tisztségre.

A jelölést a képviselők többsége elutasította, majd 7:5 arányban kimondták a testület önfeloszlatását. Gyüre Csaba, a Jobbik alelnöke később sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az ellenzéki párt újra Fülöp Eriket jelöli polgármesternek Tiszavasváriban. A polgármester a választás napjáig "ügyvezetőként" látja el tisztségét.