Neccesnek tartja Csurka darabját Tarlós István

Vágólapra másolva!
Tarlós István főpolgármester nem támogatja Csurka István A hatodik koporsó című művének színházi bemutatását. A darabot többen antiszemitának tartják, aláírásgyűjtést is szerveznek a bemutatása ellen. Tarlós István a művet szintén "neccesnek tartja", és azt mondta, tudja, hogy nem szólhat bele egy színház műsortervébe, de bízik abban, hogy ér valamit a véleménye.
Vágólapra másolva!

Noha Csurka Istvánnak vannak olyan darabjai, amelyeket elő kell adni, A hatodik koporsó című nem az - jelentette ki Tarlós István főpolgármester az Atv Egyenes beszéd című műsorának csütörtöki adásában. A főpolgármester azt mondta, elolvasta a darabot, tartózkodik attól, hogy alkotói szempontból minősítse, ugyanakkor a végével baj van, az egy "igazságtalan, bizonyíthatatlan, elvakult állásfoglalást" tartalmaz.

Csurka István A hatodik koporsó című művének ősbemutatóját az Új Színházban tartják a tervek szerint a következő évad elején. Tarlós István tavaly nevezte ki az intézmény élére Dörner Györgyöt. A színház csütörtöki közleménye "kulcsfontosságú" előadásnak nevezi a művet, amely várhatóan a szezon "húzó darabja" lesz. Többen viszont antiszemitának tartják a művet: Fischer Ádám karmester például augusztus közepén közölte, hogy ősszel nemzetközi aláírásgyűjtést szervez elsősorban A hatodik koporsó bemutatása ellen.

Tarlós István az előadóművészeti törvényre hivatkozva azt mondta, hogy fenntartóként nem avatkozhat bele a műsorpolitikába, még akkor sem, ha őt teszik felelőssé, ha bemutatják a darabot. Hozzátette, hogy el fogja mondani a véleményét, és bízik abban, hogy az ér valamit, joga van a figyelmeztetéshez.

Tarlós ugyanakkor úgy vélte, óvatosabban kellene bánni az "antiszemita fegyverrel", mert nem biztos, hogy jó módszer mindig ilyet kiabálni, amikor nem feltétlenül szükséges. Most azonban igazuk van azoknak, akik a darab bemutatásával szemben fogalmaznak meg véleményt, mert annak a vége "enyhén szólva nagyon necces".