Felfényezésre váró kutyák csábíthatták Szíriába a magyarokat

A rendőrség Dunakeszi Kutyavezető-képző Iskolájának kibocsátó ünnepsége, szíriai magyar foglyok, TEK
Vágólapra másolva!
Rejtély, mit kerestek Szíriában az elrabolt, majd kiszabadított magyar rendőrkutya-kiképzők. Tagadják, hogy ottlétüknek köze lett volna rendőrségi múltjukhoz, a külügyminiszter azonban kivizsgálná, mit csináltak. A magyar kiképzésű rendőrkutyák világhírűek, korábban Szíria is vásárolt ilyeneket, a magyar kiképzőket pedig rendszeresen hívják külföldre. A szíriai rezsimnek is szüksége van ilyen emberekre.
Vágólapra másolva!

Hallgat a három Szíriában elrabolt, majd kiszabadult férfi arról, hogy mit kerestek a polgárháború dúlta országban. Hétfői hazaérkezésük után csak annyit árultak el, hogy egy barátjuk hívta meg őket Damaszkuszba. Korábbi információk szerint mindhárman rendőrtisztek voltak, és kutyakiképzéssel foglalkoztak, de már több mint tíz éve nyugállományba vonultak.

A három férfi azt állítja, kint tartózkodásuknak nem volt köze rendőrségi múltjukhoz, ugyanakkor Martonyi János külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, lehetséges, hogy a magyarok a szíriai rezsim megbízásából folytattak szakértői tevékenységet. Martonyi közölte, ki kell vizsgálni, mit csináltak ott, nem végeztek-e törvénytelen tevékenységet, nem sértették-e Magyarország érdekeit.

Népszerűek a magyar rendőrkutyák

Bár ezt sem ők maguk, sem egykori kollégáik nem állították egyértelműen, több jel is arra utal, hogy a három férfi szíriai útjának lehet valamilyen köze korábbi munkájukhoz. Néhány éve képeztek ki szíriai megbízásra kutyákat Dunakeszin, az ORFK Kutyakiképző Iskolájában - mondta az [origo]-nak egy szolgálati kutyákkal foglalkozó kutyakiképző szakember, aki az ügy kényes volta miatt neve elhallgatását kérte.

A dunakeszi központ Európa egyik legnagyobb rendőrségi kutyakiképző iskolája, ahol 2003-as adatok szerint évente 120 kutyát készítettek fel járőrözésre, őrzésre és védelemre, nyomozásra, kábítószer és robbanószer keresésére. A 64 éve működő dunakeszi iskola már régen nemzetközi tekintélyt vívott ki, az MTI egy 2003-as beszámolója szerint rendszeresen itt készítették fel a feladatokra az ukrán, a lengyel, a szlovák rendőrkutyákat is. 2010-ben Bencze József akkori országos rendőr-főkapitány beszélt arról - kimagasló teljesítményt nyújtó rendőrkutyák díjazása alkalmából -, hogy a magyar rendőrség kiképző központjától sok kutyát külföldi társtestületek számára képeznek ki, és több ország is szokott vásárolni innen.

Forrás: MTI/Kovács Attila
Bemutató a dunakeszi kiképző központban (a képek illusztrációk)

Bár az nem egyértelmű, hogy a Szíriában járt magyarok Dunakeszin dolgoztak-e még rendőrként, ezt valószínűsíti, hogy ez az ORFK kutyás központja. Az [origo]-nak nyilatkozó szakember szerint a magyar kutyakiképzés jó nemzetközi hírnévnek örvend, "sokan jönnek hozzánk, hála istennek". Szerinte egykori háborús övezetek, Szerbia és Horvátország is vásároltak a magyar kutyákból, ahol aknamezők felderítésére is alkalmazzák őket, és a Közel-Keletről, más arab országokból is vásárolnak hazai kiképzésű kutyákat.

Fel kell fényezni a kutyákat

A kutyakiképző szerint nem szokatlan, hogy a Magyarországról vásárolt és itt kiképzett kutyákhoz később hazai kiképzőket hívjanak, hogy "felfényezzék" őket, vagyis felfrissítsék náluk a kiképzésen tanultakat. Szerinte - bár konkrét információi nem voltak - akár ez is lehetett az oka, hogy Szíriába utazott a három magyar. A kutyakiképző emlékeztetett, a közelmúltban érkezett arról hír, hogy felrobbantották a szíriai védelmi minisztert és a hadsereg több vezetőjét, ami miatt szükségessé válthatott az esetlegesen meglévő robbanószer-kereső kutyák tudásának felfrissítése.

Forrás: MTI/Földi Imre

A szakember szerint - bár a konkrét ügyről nem voltak információi - a már kiképzett kutyáknak szükségük lehet tudásuk felfrissítésére, ha netán évekig nem alkalmazták vagy nem jól alkalmazták őket. Ha vannak valakinek ilyen kiképzett kutyái, akkor egy-két hónapos felfrissítés után remekül szolgálatba állíthatók - mondta az [origo]-nak.

Helyszíni finomhangolás

Szerinte előfordul, hogy a kiképzők ilyen jellegű felkérést kapnak, de aki szolgálati viszonyban áll, az nem fogadhatja el ezeket. Őt is megkeresték már - azt nem árulta el, hogy honnan -, de nem akart belemenni. "Az állásom fontosabb" - mondta. Azt ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy van, aki anyagi okokból elvállal egy ilyen felkérést, "van az a pénz, ha nem félti az életét". Szerinte a hazai hatóságok kötelékében dolgozó kutyakiképzők jellemzően tiszthelyettesi beosztásban vannak, havi nettó 120-140 ezer forint körül keresnek, és nyugdíjazás után sem kapnak többet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Rendőrkutyák kennelben

Sok leszerelt rendőrnek ajánlanak munkát a kiképzett kutyák megvásárlói - mondta az [origo]-nak Nyakas Gábor, a székesfehérvári Alba Dog Center kutyakiképző iskola vezetője, aki maga is képez ki külföldi megrendelésre - ritkábban egyéni gazdához, inkább katonai vagy rendőrségi célokra - kutyákat. Arról 25 éves titoktartási szerződésekre hivatkozva nem beszélt, hogy mely országokba került már tőle kutya, de nem tagadta, hogy közel-keletiekkel is volt dolga.

Azt mondta, a jellemzően félig vagy a majdnem teljesen kiképzett kutyák "helyszíni finomhangolása elkerülhetetlen", pláne a melegebb éghajlatú országokban, mert itt nagyobb megterhelést kapnak. Ezzel együtt szerinte kétséges, hogy Szíriában képesek lettek volna csak ezért megfizetni kiképzők kiutaztatását, szerinte ez inkább az USA-ra lenne jellemző, amely amúgy is a legnagyobb felvásárló, ha szolgálati kutyákról van szó.