Új madárfajt figyeltek meg Magyarországon

2012.08.28. 18:57

Az országban eddig sosem látott kuhi Afrikában és Indiában elterjedt, és valószínűleg az élelemhiány űzte Magyarországra.

Négyszázhatra emelkedett a Magyarországon megfigyelt madárfajok száma, miután egy kuhit figyeltek meg múlt héten a Zámolyi-medencében, a vértesi natúrparkban. A feketeszárnyú kuhi (Elanus caeruleus) a vágómadárfélék családjába tartozó, vércse méretű, kicsit széles, de hegyesedő szárnyú, világosszürkés színezetű ragadozó madár - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) honlapján.

Ez a madár Afrikában a Szaharától délre általánosan elterjedt, de Indiában, Hátsó-Indiában és az egész indonéz szigetvilágban is fészkel. Élőhelyei a nyílt gyepes, ligetesen fákkal tarkított területek. Elsődlegesen kisemlősöket, rágcsálókat zsákmányol, a vércsénél erősebb testalkata és gyors mozgása miatt madarak is szerepelnek az étlapján.

A kuhit augusztus 15-én Nyitra mellett rövid időre észlelték madarászok, és feltételezhető, hogy ugyanaz a madár jelent meg a Zámolyi-medencében is. Elképzelhető, hogy a felmelegedés, a szárazság vagy az élelemhiány hozta erre a vidékre - írja az MME portálja.