Szeptember elején indulnak az első Alstom-metrók

Vágólapra másolva!
Szeptember 7-én állhat forgalomba az első Alstom-szerelvény a budapesti kettes metró vonalán. Az első új metró után havonta 2-3 új kocsi érkezik majd Budapestre.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint szeptember 7-én áll forgalomba az első Alstom-metrószerelvény a 2-es vonalon - tudta meg két egymástól független, az ügyet jól ismerő forrásból csütörtökön az MTI. Ezt követően havonta 2-3 új metrókocsit tudnak majd forgalomba állítani.

Jelenleg négy szerelvény van Magyarországon, de ezek közül egyelőre csak egyet állítanak forgalomba, a többit még vizsgálja a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Ezek üzembe állításával párhuzamosan a BKV elkezdi tartalékba helyezni a régi szovjet Ev típusú szerelvényeket.

Az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es vonalra 150 millió euróért. A járműveket 2008 májusától egy éven át szállították volna le, de a végleges típusengedélyt nem kapták meg az NKH-tól, főként azért, mert a fékek eltértek a magyar előírásoktól. Emiatt a főváros szerződést bontott, amit 2011 júliusában megváltozott tartalommal újra hatályba léptettek.