Nem kap tankokat a TEK

Vágólapra másolva!
Nincs harcjármű a Terrorelhárítási Központ tulajdonában, és nem is tervezik ilyen eszköz beszerzését - közölte Pintér Sándor belügyminiszter egy képviselői kérdésre válaszul.
Vágólapra másolva!

A jobbikos Németh Zsolt arról érdeklődött, miért van szüksége a TEK-nek BTR-80-as páncélozott szállító harcjárművekre - amelyek modernizált változatait a honvédség az afganisztáni misszióban is használja -, hány ilyen jármű van a terrorelhárítás tulajdonában, és tervezik-e továbbiak beszerzését.

Pintér Sándornak a parlamenti honlapon olvasható válasza szerint a TEK 2011-ben a Magyar Honvédségtől vett át két, használaton kívüli BTR-80 típusú páncélozott szállító járművet, amelyek azonban nem minősülnek harcjárműnek, mert nem rendelkeznek fegyverzettel.

Ezek alkalmazására a tervek szerint csak extrém helyzetekben kerül sor, ha a terrorelhárítók olyan veszélyes, elzárt területre hatolnak be, ahonnan vétlen áldozatokat, sérülteket kell kimenekíteniük, illetve bajba került emberek életét, testi épségét kell megóvniuk - tájékoztatott a belügyminiszter.