Olcsóbban kell adni a nyelvkönyveket

Vágólapra másolva!
Ugyanolyan papírra készülnek a nyelvkönyvek, mint más tankönyvek, ezért az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nincs értelme magasabb árplafont megállapítani a nyelvkönyveknél. A most megjelent javaslat szerint megszűnne az eddigi szabály, hogy a nyelvkönyveket drágábban lehet adni a diákoknak, mint más tankönyveket.
Vágólapra másolva!

A nyelvkönyvek ugyanolyan nyomdatechnikával, ugyanolyan papírra készülnek, mint a többi közoktatási tankönyv - ezzel indokolta az Emberi Erőforrások minisztériuma azt, hogy a jövőben megszüntetné a magasabb árplafont a nyelvkönyveknél. A minisztérium minden évben meghatároz egy árkorlátot, amelynél nem lehet drágábban adni a tankönyveket a diákoknak, az eddig szabály szerint a nyelvkönyveknél 20, a szakmai nyelvkönyveknél pedig 30 százalékkal lehetett magasabb ez az árkorlát.

A Kormány.hu-n megjelent előterjesztés szerint - amelyet szeptember 12-ig lehet véleményezni - az Emberi Erőforrások Minisztériuma korábbi felvetésével összhangban a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete is többször felhívta a figyelmet arra, hogy "nem indokolt a nyelvkönyvek kivételezett helyzete, amely lehetőséget ad a közismereti tankönyvekre vonatkozó általános szabályoktól való eltérésre, magasabb árképzés lehetőségére". Ezért a minisztérium megszüntetné "a nyelvkönyvekre vonatkozó 20 százalékkal magasabb árkorlátot".

A szakképzés szakmai tantárgyainak tankönyveiről a minisztérium egyeztetett a Nemzeti Munkaügyi Hivatallal, és kérte, hogy a szakmai nyelvkönyvek számára biztosított 30 százalékkal magasabb árkorlátot is megszüntethesse. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal jelezte, hogy egyetért az árkorlát megszüntetésével.

A rendelet csak az iskolai tankönyvellátásban szereplő tankönyvekre vonatkozik, vagyis a kiadók a boltokban árulhatnak drágábban is nyelvkönyveket. Az Oktatási Hivatal a kormany.hu-n nyilvánosságra hozta a legfrissebb tankönyvjegyzéket, ahol az egyes tankönyveknél a mostani legmagasabb ár is megtalálható.