A bíróság szerint sem érvényes a Neo FM szerződése

Vágólapra másolva!
A Neo FM azok után fordult bírósághoz, hogy a felhalmozott tetemes adósság miatt a médiahatóság felmondta a szerződését. A bíróság az NMHH-nak adott igazat. A rádió fellebbez.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Törvényszék kedd délelőtti tárgyalásán elutasította a Neo FM rádiót működtető FM1 Zrt. keresetét, amelyben a társaság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának azt a határozatát támadta meg, amellyel felmondta a rádió médiaszolgáltatási szerződését.

Az NMHH az után mondta fel a rádióval kötött szerződést, hogy az FM1 Zrt. vezetésének kérésére a bíróság csődeljárást rendelt el a céggel szemben. A cég érvelése szerint a Médiahatóságnak erre nem lett volna lehetősége, mert a vállalat csődvédelem alatt állt. A törvényszék közigazgatási kollégiuma helyt adott az NMHH azon érvelésének, hogy a csődeljárás - amely alatt a rádió jelenleg áll, és amelyre hivatkozva vitatta a szerződés felmondásának a jogszerűségét - nem akadályozhatja meg a szerződés felmondását. A bíróság kifogásolta, hogy a cég csődeljárással védendő vagyonelemként - mintegy 1,5 milliárd forintos értékben - a frekvenciahasználati jogosultságát tüntette fel, annak ellenére, hogy ez állami tulajdonban áll, így nem lehet forgalomképes vagy része a rádió vagyonának.

A bírósági döntés ellen 15 napon belül még lehet fellebbezni. Amennyiben a Neo FM fellebbez, és a bíróság a cég javára dönt, akkor a rádió tulajdonosai még egy kis időhöz jutnak: a csődeljárásról szóló törvény 120 napos védelmi időszakot biztosít a rádiónak, a médiatanács pedig csak ez után mondhatná fel újra a rádió szerződését. Viszont, ha a bírósági döntés hatályos lesz, akkor a Neo FM szerződése semmissé válik, és a rádiónak be kell fejeznie a működést, a frekvencia felszabadul.

A médiahatóság júniusban azonnali hatállyal mondta fel a rádió médiaszolgáltatási szerződését, mert a társaság nem rendelkezett az elvárt bankgaranciával, és tetemes, mintegy 750 milliós tartozást halmozott fel. Júliusban az FM1 Zrt. részvényei Medveczky Mihály vállalkozó érdekeltségébe kerültek, majd ezt követően, miután a béreket és a rezsit sem tudták kifizetni, a dolgozók felmondtak . Medveczky Mihály, a rádiót tulajdonló cég képviselője az ítélet után azt mondta az [origo]-nak, hogy fellebbezni fognak, és minden törvényes lehetőséget kihasználnak, hogy a rádió szólni tudjon.