Jövőre gát lesz a Rómain

2012.09.04. 13:50

Tavasszal kezdhetik építeni és várhatóan 2014 második felére készül el a Római-part árvízvédelmét biztosító, 3,1 kilométer hosszú gátrendszer építése - írja az Index.

Gát lesz jövőre a kerítések mellett a Római-parton, miután aláírták az árvízvédelmi mű tervezéséről szóló szerződést - írja az Index hírportál. A tervek szerint száz napon belül elkészül egy döntés-előkészítő tanulmány, további 2 hónapon belül pedig elkészülnek a 3,1 kilométeres gát engedélyezési tervei, és azok alapján beszerzik a szükséges engedélyeket. A kivitelezés jövő tavasszal kezdődhet, és 2014 második felében állhat a gát. A beruházásra jelenleg 2,5 milliárd forint van.

A portál emlékeztet rá, a fővárosi közgyűlés tavaly júniusban döntött arról, hogy az addig megszületett négy gátépítési verziót tervezzék tovább a szakhatóságok és civil szervezetek bevonásával, augusztusban pedig elfogadta a végleges nyomvonalat. A geodéziai felmérések után idén tavasszal írták ki a pályázatot a tervezésre, ez zárult le most.

A 3,1 kilométer hosszan kialakítandó gátat műszakilag három szakaszra lehet osztani - mondta az Indexnek Szeneczey Balázs, városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes. Az első szakasz a Pók utca és a Rozgonyi Piroska utca között húzódik. Itt a terepszint nagyrészt megközelíti a mértékadó árvízszintet (870 cm), csak néhány helyen van "lyuk", amelyet fel kell tölteni vagy mobilgáttal elrekeszteni.

A Rozgonyi Piroska utca és a Mátyás király út közötti második szakaszon a partéltől a lehető legtávolabb, az ingatlanok kerítése közelében építik ki a mobilgát helyét. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a védmű várhatóan az autópályák zajvédő falához hasonlóan, oszlopok között lesz elhelyezve. Csak a betonalap marad egész évben, az ár közeledtével pedig 12-24 óra alatt behelyezik az oszlopokat és a mobil paneleket, amelyek elzárják a víz útját - írja az Index. A mobilgát műszaki kialakítása (típus, anyag) megemelheti vagy csökkentheti a költségeket.

A harmadik szakasz a Mátyás király út és Pünkösdfürdő között található. Ennek a feltöltése már elkezdődött. Itt a teljes feltöltés szélességéről, pontos hosszáról kell még dönteni.

A római-parti gát megépítéséről már hosszú évek óta folyik a vita. Az előző városvezetés azon az állásponton volt sokáig, hogy az érintett, 3 kilométer hosszan és körülbelül 70 hektáron elterülő, védelem nélküli területen mindenki úgy építkezett, hogy tudta: árterületre építkezik. Ezért a Királyok útja - Nánási út vonalán lévő fővédvonalon túl nem akart külön gátat.

2009-ben az álláspont puhult, ekkor már a partélen "nyári gátként" megépített mobilgát megépítése is szóba került, 2,9 milliárd forintért. A tervezett mobilgát viszont csökkentett biztonsági magasságot tartalmazott, így a fő védelem a Királyok útja - Nánási út vonalán lévő fővédvonalra maradt volna. (A fővédvonal a tavaly elfogadott nyomvonal szerint is a Királyok útja - Nánási út vonalában marad.)