Két héttel hamarabb mentek el a gólyák

Vágólapra másolva!
Kevés volt a csapadék, és nem jutottak elég élelemhez, ezért a megszokottnál két héttel hamarabb keltek útra a fehér gólyák Szabolcsból.
Vágólapra másolva!

Az időjárás okozta táplálékhiány miatt hamarabb keltek útra a fehér gólyák Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből - közölte Nagy Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület országos kutatási és monitoringcsoportjának a vezetője kedden. A Nyíregyházán élő szakember elmondta: a költöző madarak a szokottnál két héttel hamarabb indultak el afrikai telelőhelyükre, és költésük már véget is ért nyírségi költőhelyeiken.

Az ornitológus szerint a gólyák a kevés csapadék miatt nem jutottak elegendő élelemhez a természetben, ezért keltek útra hamarabb a nyár végén. Nagy Károly tájékoztatása alapján a kevés eső a költés időszakában is gondot okozott a gólyáknak, mert nem tudták megfelelően táplálni fiókáikat. A szabolcsi fészkekből emiatt sok legyengült állapotban lévő fiatal madár került ki, amelyeken a madártani egyesület munkatársai és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának természetvédelmi őrei segítettek.

A csoportvezető arról is szólt, hogy az idén átlag alatti volt a gólyák költése, ez szintén összefügg a csapadékszegény időjárással. Az adatok szerint átlagosnak 2,5-2,7 fióka számít egy fészekaljban, a mostani nyáron viszont kevesebb fióka repült ki a költőhelyekről.