Egymilliárd mehet a parlamenti asszisztensekre

Vágólapra másolva!
Szeptembertől a duplájára emelkedett az országgyűlési képviselők asszisztenseinek adható keretösszeg. A Fidesz nem emel bért, hanem új munkatársakat vesz fel, a KDNP még nem döntött.
Vágólapra másolva!

Szeptembertől nettóban akár 120 ezer forinttal többet kaphatnak a parlamenti képviselők személyi asszisztensei - írja a Blikk. A vonatkozó törvény szerint ugyanis az erre fordítható keret a korábbi havi 174 ezer forintról 347,9 ezer forintra nőtt.

Az Országgyűlési Hivatal a lap kérdésére közölte, hogy a 347,9 ezer forint egy keretösszeg, a képviselő dönthet arról, hogy ebből hány asszisztenst foglalkoztat. Az asszisztensek bérkeretének emelése, ha minden képviselő él a lehetőséggel, akkor összesen évi 805 millió forintba kerülhet. A munkaadó által fizetett foglalkoztatási járulékkal együtt pedig 1 milliárd forintnál is nagyobb kiadást jelenthet a lépés.

A Blikk megkereste a parlamenti pártokat, hogy emelni fogják-e az asszisztensek bérét. A Fidesz közölte, emelés helyett inkább új munkatársakat vesznek fel. A KDNP nem döntött a kérdésről, az MSZP nem válaszolt. Az LMP pedig azt közölte, hogy a tömbösített keretet a parlamenti szakpolitikai munka támogatására, így asszisztensek és szakértők fizetésére fordítják.