Nem tartják meg a közel tíz éves múltra visszatekintő kerékpáros felvonulást Budapesten idén, jövő áprilisban pedig egy búcsú felvonlással ér véget a Critical Mass.

Elmarad a Critical Mass felvonulás szeptember 22-én - közölte László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. Mint mondta, a döntés hosszú vajúdás és sok veszekedés után született meg keddről szerdára virradó éjjel. A felvonulás elmaradását azzal indokolta, hogy amit akartak, azt már elérték, hiszen sokan kerékpároznak, elindult Budapesten a fejlődés. Nem biztos, hogy érdemes hatalmas energiákkal kivinni sok-sok embert az utcára és zavarni a forgalmat - tette hozzá.

Erejüket és energiájukat ezután a szakmai munkára szeretnék fordítani, ezért arra kérnek mindenkit, akinek fontos a kerékpározás ügye, legyen a Kerékpáros Klub tagja, vagy akár aktivista. Terveik szerint jövő tavasszal nagy búcsú felvonulást rendeznek.

A Critical Mass megmozdulást 2004 óta évente kétszer - áprilisban, a Föld napján és szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon - rendezték meg azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a kerékpározást, és nyomást gyakoroljanak a döntéshozókra a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése érdekében.