Gáztól károsodtak az egri múzeum műtárgyai

Vágólapra másolva!
Egy négy évvel ezelőtti fertőtlenítés során súlyosan károsodtak az egri vármúzeum műtárgyai, amiért a fenntartó szervezet most feljelentést tett. Elképzelhető, hogy a vegyszer az ott dolgozók egészségére is ártalmas lehetett.
Vágólapra másolva!

A Dobó István Vármúzeum több mint 700 műtárgya súlyosan károsodott egy négy évvel ezelőtti fertőtlenítés során - közölte a Heol.hu hírportál kedden. Nem zárható ki, hogy a felhasznált vegyszer az ott dolgozók egészségére is ártalmas lehetett.

A raktárban, ahol legalább 32 ezer vegyes összetételű kerámia, textil, bútor, viselettörténeti, képzőművészeti, műszaki tárgyi emlék volt elhelyezve - még 2007-ben súlyos rovar- és gombafertőzés lépett fel - mondta a Heves Megyei Múzeumi Szervezet fenntartásáért is felelős intézmény igazgatója, Benedek István.

Az hogy a műtárgyak károsodtak, csak 2011-ben jutott az akkori fenntartó, a Heves Megyei Önkormányzat tudomására, ami után belső vizsgálatot rendeltek el. Ennek során kiderült: a raktárban tárolt tárgyakon már 2009-ben elváltozások jelentkeztek, azonban az akkori illetékesek érdemi lépéseket nem tettek.

Ellentmondóak az információk, hogy mennyi helyiséget gázosítottak el, valószínűleg nem akkor zajlott a gázosítás, mint az eddigi dokumentumokból ismert, s a felhasznált gáz tényleges mennyiségéről sincs hiteles adatunk - hangsúlyozta az igazgató.

A legfertőzöttebb közel 700 tárgyat elkülönítették és elszállították, több mint felének már részleges restaurálása is megtörtént. A raktárban maradt tárgyak vizsgálata folyamatos. A károsítás óta eltelt négy esztendő ellenére olyan bizonyító erejű dokumentumok kerültek elő, amelyek alapján a Heves Megyei Múzeumi Szervezet ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az Egri Rendőrkapitányságon - írja a Heol.hu.