Lázár eltörölné az ajánlószelvényeket

Vágólapra másolva!
Szeptember közepéig benyújtja Lázár János a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Az ajánlószelvények eltörléséről még egyeztetnek, az új törvény január elsején léphet hatályba.
Vágólapra másolva!

Szeptember 17-ig egyéni képviselői indítványként nyújtja be az Országgyűlésnek Lázár János a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot; a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője ezt Giró-Szász András kormányszóvivővel közös sajtótájékoztatóján jelentette be csütörtökön Sárváron a Fidesz-KDNP közös frakcióülésének szünetében.

A benyújtásig hátralévő időben még egyeztetni kívánnak az ajánlószelvények rendszerének eltörléséről, illetve a jelöltállítási folyamat korábban szabályozott rendszerének megváltoztatására vonatkozó módosító javaslatokról - mondta a Miniszterelnökséget államtitkárként vezető politikus.

Lázár János hangsúlyozta: a választási eljárási törvény - amely január elsejétől lépne hatályba - a már elfogadott és nagy legitimitású választójogi törvény elveinek végrehajtására irányul, egyaránt szabályozni fogja az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők és a kisebbségek parlamenti képviseletének szabályait is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Lázár (jobbra) és Giró-Szász a sajtótájékoztatón

Lázár azt mondta, arra fogják biztatni az állampolgárokat, hogy "a felelősség jegyében" legalább egy éven keresztül tudatosan készüljenek, fontolják meg, hogy részt vesznek-e a szavazáson. Az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni hivatalból, hanem az állampolgárok jelezhetik, várhatóan 2013 szeptemberétől 2014 márciusáig, a részvételi szándékukat - magyarázta.

Ezzel a lépéssel a parlamenti választásokat közvetlenül megelőző időszakban "egy politikai tartalmú kampány helyett egy demokrácia kampányt lehet majd folyatni Magyarországon", fogalmazott. Szavai szerint "egy abszolút kiterjesztő értelmezésű törvény" megalkotására törekszenek.

Ez lesz az első választási eljárási törvény, amely az elmúlt huszonkét évben Európában is egyedülálló módon pozitív diszkriminációt tartalmaz, többletjogokat ad, könnyítéseket tartalmaz a fogyatékkal élők számára, és mindent elkövet azért, hogy aki mozgásában, látásában, vagy hallásában korlátozott, könnyebben szavazhasson - magyarázta.

Lehetővé kívánják tenni, hogy minél többen szavazhassanak azok közül is, akik külföldön dolgoznak, ez eddig nem volt megfelelően megoldott - mondta. Nyitottak a választási kampány szabályozására és a választási kampány finanszírozására vonatkozó kérdések megvitatására, várnak minden ellenzéki és társadalmi javaslatot - tette hozzá.

A törvény hatályba lépése előtt előzetes normakontrollt fognak kérni az Alkotmánybíróságtól - jelentette ki.