Vágólapra másolva!
Csak stabil légúttal rendelkező és maszkos lélegeztetésre nem szoruló betegek szállíthatók az új típusú mentőautókban, mert nincs elég hely a szabályszerű lélegeztetés elvégzéséhez - írja a Magyar Nemzet az Országos Mentőszolgálat vezetőjének levelére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Nem lehet szabályszerűen lélegeztetni a betegeket az újonnan vásárolt mentőautókban, mert a hordágy fejvégénél nincs elég hely az ellátást végző szakembernek - írja a Magyar Nemzet csütörtöki száma.

A lap úgy tudja: Mártai István, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vezetője főigazgatói utasítást adott ki arról, hogy egyszerű lélegeztetésre szoruló betegek nem szállíthatók az új mentőautókban. A Magyar Nemzet birtokába került levél szerint Mártai azt írja: "A szabad légút biztosítása és az egyszerű lélegeztetés a kritikus állapotú beteg ellátásának első két lépése. E technikát hagyományosan a beteg feje mögött elhelyezkedve alkalmazzuk, mert kivitelezésük és a lélegeztetés hatásosságának ellenőrzése e pozícióból a legegyszerűbb és legmegbízhatóbb."

A főigazgató szerint az új B típusú mentőgépjárművekben a hordágy fejvégénél az egészségügyi ellátó számára rendelkezésre álló hely nem teszi lehetővé a fenti eljárások szabályszerű alkalmazását, így ezekben a mentőegységekben csak a már stabil légúttal rendelkező és maszkos-ballonos lélegeztetésre nem szoruló beteg szállítható.