Megúszhatják a Kuruc.info üzemeltetői

Vágólapra másolva!
Magyarországon jelenleg tíz rendőrségi eljárás van folyamatban a Kuruc.info miatt, de az ORFK szerint arra továbbra sincs lehetőség, hogy az Egyesült Államokban induljon eljárás az ott bejegyzett szélsőséges portál ellen.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a Kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). "Tekintettel arra, hogy a Kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen" - áll az ORFK közleményében.

A rendőrség szerint a portállal szemben jelenleg tíz eljárás van folyamatban az ország több rendőri szervénél, a Budapesti Rendőr-főkapitányság négy ügyben nyomoz, de számos megyei és városi kapitányság is folytat eljárásokat a weblappal kapcsolatban.

Közleményükben kitértek arra is, hogy "nincs és nem is volt érvényben olyan központi utasítás, mely szerint a Kuruc.info-t érintő feljelentések esetében el kellene tekinteni az eljárás lefolytatásától. Erre egyébként lehetőség sem lenne, hiszen a rendőrség törvényi kötelezettség alapján minden esetben fellép a jogsértések ellen."

Az Átlátszó.hu portál kedden jelentette meg, hogy a valódi tulajdonos kilétét az indulása óta titkoló Kuruc.info egy Kaliforniában élő magyar borászé, Varga Béláé. A szélsőséges nézeteknek helyet adó portál tulajdonosa eddig nem volt megismerhető, helyette az anonim doménszolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy nevű cég szerepelt az adatbázisokban. A portál a munkatársai igazi nevét is titkolja.

Július 20. óta megismerhető a valódi tulajdonos neve és lakcíme, az Átlátszó.hu szerint valószínűleg azért, mert a szolgáltató nem akarta vállalni a felelősséget az ismételt jogsértésekért (a Kuruc.info többször közzétette olyan emberek lakcímét és telefonszámát, akik nem járultak hozzá ehhez).