Hülyeségnek tartják a pécsi cigányok a roma gárdát

pécs, bagó ferenc, daflics ezreses, roma gárda, cigány
Vágólapra másolva!
Csak felkorbácsolja a Bándy-gyilkosság óta lassan már csillapodó romaellenes indulatokat a pécsi romák szerint a városban alapított roma gárda. A magát Daflics ezredesnek nevező, szamurájkardokkal pózoló alapító támogatói szerint is csak addig lenne szükség egy ilyen szervezetre, amíg a Magyar Gárda masírozik, de a rendőrség elfogta, és pénteken őrizetbe vették a gárdaalapítót.
Vágólapra másolva!

Január óta üresen áll a Pécsi Romák Egyesülete nevű szervezet belvárosi irodája. A portás szerint a teljesen bútorozatlan irodában csak kéthavonta szokott megfordulni az egyesület egyik tagja, a múlt héten azonban felélénkült a hely, megjelent ugyanis egy fekete ruhába öltözött, kigyúrt roma férfi, aki egy zászlóval pózolva fényképeztette magát a helyiségben.

Ő az egyesület egyik vezetője, a magát Daflics ezredesnek nevező Bagó Ferenc, aki a napokban alakította meg Pécsen roma önvédelmi szervezetét, amelyet kezdetben Roma Gárdának nevezett Facebook-oldalán, később azonban ugyanott kijelentette, hogy ők nem gárdisták, hanem a Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat békefenntartó csoportja. Bagó szerint a szervezet a cigányok, a zsidók és minden más, fenyegetettségben élő kisebbség érdekében kíván fellépni.

Az új gárdát a helyi romák is felemásan fogadták: egyesek szerint égető szükség van rá, a legtöbben azonban hatalmas hülyeségként beszéltek róla. Bagó Ferencet csütörtök este kommandósok fogták el, majd kihallgatása után közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenység jogellenes szervezésének vétségével gyanúsították meg, és őrizetbe vették. A 45 éves Bagóval együtt csütörtökön öt embert állítottak elő, őket tanúként hallgatták meg, majd szabadon bocsátották.

Az elnyomás miatt kezdtek harcba

A roma gárda megalakítása a helyiek szerint összefügg Bándy Kata pécsi rendőrségi pszichológus júliusi meggyilkolásával (a Bándy-gyilkosságról szóló összes cikkünket itt olvashatja). A gyilkosság után elszaporodtak Pécsen a romaellenes atrocitások, elsősorban azért, mert a gyilkos, P. László roma származású. A lány temetésének a napján például több mint ötszázan - köztük a Jobbik és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselői - vonultak fel a halálbüntetés mellett tüntetve, miközben azt skandálták, hogy "cigánybűnözés, cigánybűnözés". A fiatal pszichológusnő utcájában, a Dugonics András utcában lakó romák szerint azóta gyakran beszólogatnak nekik.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Bándy Kata lakásánál még most is gyűlnek a virágok

Bagó Ferenc többször is elmondta, elítéli Bándy Kata meggyilkolását, de egyetlen ember tettéért nem okolható minden roma. Facebook-oldalán szerepel egy kép is, amelyen gyertyát gyújt a lány lakásánál.

Hülyeséget csinál, meg van kattanva

"Nem jó a harc, béke kell" - mondta a Dugonics András utcában lakó egyik roma. Szerinte "a szkinhedek" már kezdtek csillapodni, "erre a Daflicsék megalapították ezt a gárdát", és most üzengetnek egymásnak az interneten keresztül. "Hülyeséget csinál, meg van kattanva a Daflics" - mondta egy másik, az utcában lakó roma, aki úgy érzi, érthető és jogos is, hogy az emberek fel vannak háborodva a gyilkosság miatt. Egy az utca elején élő roma nő szerint a cigányellenes indulatok már épp lecsillapodtak, amikor Bagó megalakította az önvédelmi szervezetet. Szerinte amúgy sem szabad különbséget tenni roma és magyar között, mert a kettőnek össze kell férnie, "a gárda azonban széthúzza őket".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Horogkereszt Bagó Ferenc házára karcolva

Bagó Ferenc szintén nem lakik messze Bándy Kata házától. Egy kettéválasztott ház takarosabbik fele az övé a Felsővámház utcában, a szomszédai szerint néhány hónapja költözött oda. A postaládája új, a ház frissen felújított. A szép, tiszta házfalon azonban két, frissen odakarcolt horogkeresztet is találni, amelyet felháborodva mutat Bagó egyik roma szomszédja. "A gárda miatt van" - mondta. A közeli buszmegállóban félig letépett "cigánybűnözés, 1000 m" feliratú matricákat is találni.

A magyarok kedvelik

Az utca sarkán lévő Bölénybika italbolt vendégei jól ismerik Bagó Ferencet, pedig csütörtök délután egyetlen roma sem volt a kocsmában. Az ottaniak szerint Bagó előfordul a pucér nők fotóival kitapétázott kocsmában, alkoholizálni azonban nem szokott, inkább szódát iszik. "Tök intelligens, el lehet vele beszélgetni" - mondta a csapos. "Az az elképzelése, hogy a romák biztonságban legyenek. Nem harcolni akar, csak össze akarja hozni őket" - tette hozzá.

A csapos szerint Bagó külseje és a szamurájkardos képei nem adják vissza a valódi, jóindulatú jellemét. Jótékonykodni is szokott, például kenyeret oszt a rászorulóknak kisebb falvakban, azt azonban a csapos nem tudja, hogy honnan van minderre pénze. "Éjszakánként, hajnalonként jön-megy" - mondta egy vendég.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A "cigánybűnözés" feliratú matricákat félig leszaggatták

Bagó Ferencet többször is kerestük csütörtökön, azonban otthon nem tartózkodott, mobilját pedig helyette Gányi Miklósné, a Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesület vezetője vette fel. Gányiné közölte, hogy Bagó nem szeret nyilatkozni, találkozni pedig azért nem tudunk vele, mert nem tartózkodnak Pécsen. Később kiderült, hogy Bagó ekkor éppen a Pécs TV-nek adott interjút.

Ebben azt mondta, hogy szervezete nem roma gárda, és önmaguk, valamint a családjuk védelmére hozták létre. Polgárőrséghez hasonlította az egységet, amely ha kell, élőláncot alkot, vagy utakat zár le. Arra a vádra, hogy Facebook-oldalán fegyverek gyűjtésére szólította fel követőit, azt mondta, hogy az a bejegyzés nem tőle származott, és a tudta nélkül került fel az oldalára. Elismerte azonban, hogy büntetett előéletű, azt viszont nem részletezte, hogy miért volt börtönben. Annyit mondott, hogy "a törvény minden oldaláról volt már büntetve", de ez nem tartozik a tárgyhoz.

Ez a válasz a Magyar Gárdára

A Dugonics utcán kívül csak egy helyen, a Komló felé vezető út mellett található György-telepen találkoztunk csütörtökön olyanokkal, akik ismerik Bagó Ferencet. A telep házai az erdő szomszédságában sorjáznak, némelyiket pedig festmények díszítik, amelyek a lakókat ábrázolják. A telepen többen is állították, hogy Bagó felkereste őket, beszélt nekik a gárdáról, és a támogatásukat kérte.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A György-telepen sokan támogatják a Roma Gárdát

"Valahol azért a cigányságot meg kell védeni, legalább most lesz, aki mellénk áll" - mondta egy ott élő roma férfi, aki jó ötletnek találja a roma gárda létrehozását. Azt nem szeretné, hogy a gárda egy fegyveres szervezet legyen, de szerinte ez válasz lehet a Magyar Gárda fajgyűlöletére. A legjobb azonban az lenne, ha a Magyar Gárda megszűnne, és akkor nem kellene a roma gárda sem.

A város délebbi részén fekvő részein azonban nem hallottak a gárdáról. A Magtár utcai romos házban, ahol Bándy Kata gyilkosa élt hetekig, azt mondták, "jobb a békesség". A még délebbre fekvő Pipacs utcában pedig politikai tettnek értékelték a romák a gárdaalapítást, amivel ők nem foglalkoznak.

Országszerte toboroznak

A Pécsi Cigányok Egyesülete együttműködési megállapodást kötött más szervezetekkel, többek között a mohácsi kisebbségi önkormányzattal és a Magyar-Cigány Országos Biztonsági Hálózat Béke és Jogvédő Egyesülettel is. Utóbbi vezetője, Gányi Miklósné a bama.hu-nak azt mondta, jelenleg összesen három-négyszáz tagjuk van, de hat-nyolcezer új belépőre számítanak, országszerte toboroznak.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A Pipacs utcában nem is hallottak még a Roma Gárdáról

Ennek ellenére a pécsi cigány kisebbségi önkormányzat például soha nem hallott az egyesületről, pedig az irodájuk ugyanabban az épületben található, mint a Pécsi Cigányok Egyesületének hónapok óta bérelt, de üres irodája. Mesztenyei Józsefné elnök az [origo]-nak azt mondta, "se pozitívumot, se negatívumot" nem tud mondani a gárdáról, de megjegyezte: a romák magyar állampolgárok, így a rendőrség megvédi őket.