Nem vallja magáénak a Kuruc.infót Varga Béla

2012.09.08. 8:54

Varga Béla Amerikában élő borász egy interjúban azt állítja, nem tulajdonosa a Kuruc.infónak, csupán "baráti szívességként" adta hozzá a nevét, hogy a honlapot bejegyezzék. Eddig nem lehetett tudni, hogy ki áll a szélsőjobboldali portál mögött, de a héten a doménregisztrációs adatbázisból azonosíthatóvá vált a férfi neve.

Nem tulajdonosa a Kuruc.infónak, de "baráti szívességként" ő jegyeztette be saját nevére a portált az Egyesült Államokban - ezt állítja a helyi honlapnak adott nyilatkozatában a kaliforniai Healdsburgben élő Varga Béla, akit az Átlátszó.hu oknyomozó portál kedden közzétett írásában nevezett meg mint a Kuruc.info tulajdonosát. A healdsburg.patch című, a több mint 11 ezer lakost számláló városka internetes hírlapja szerkesztőjének, Keri Brennernek adott, a világhálóra pénteken felkerült nyilatkozatában Varga kategorikusan kijelentette, hogy nem tulajdonosa a Kuruc.infónak.

A 2006 óta létező, magát jobboldali nacionalistának valló, Orbán Viktor szerint "az antiszemitizmus magyarországi központjának" számító Kuruc.info ellen sokan tettek már feljelentést. A Kuruc.info ugyanis a szélsőséges hangvételű cikkek mellett rendszeresen megsérti az általa üldözendőnek vélt emberek személyiségi jogait azzal, hogy nyilvánosságra hozza fényképüket és elérhetőségüket. A hatóságok soha nem tudtak kit felelősségre vonni a jogsértések miatt, miután nem lehetett tudni, hogy ki a Kuruc.info tulajdonosa. Az Átlátszó.hu viszont a nemrég nyilvánossá vált doménregisztrációs adatbázis alapján a héten megírta, hogy a kaliforniai Healdsburgben élő Bela Varga, azaz Varga Béla a Kuruc.info tulajdonosa.

Forrás: Facebook
Varga Béla

Varga az inertjúban azt mondta, alapvetően abból állt a közreműködése, hogy 2008-ban saját nevén regisztráltatta a Kuruc.infót, valamint bankszámlát nyitott a honlapnak. Úgy fogalmazott, hogy az amerikai regisztrációval és a bankszámla megnyitásával szívességet tett magyarországi barátoknak. "Segítettem nekik 2008-ban, amikor a kormány bezárta őket, és nem tudtak bankszámlát nyitni" - mondta Varga, aki 1988 óta él az Egyesült Államokban.

A 49 éves férfi közölte, hogy rendszeres kapcsolatot tart fenn a Kuruc.info üzemeltetőivel, de nem ellenőrzi a honlapon megjelenő tartalmakat, és nem vesz részt az anyagok megjelentetésében. A honlap üzemeltetőinek megnevezésére azonban nem volt hajlandó, azt állítva, hogy "védi biztonságukat".

Varga kijelentette, hogy a magyar hatóságok nem kedvelik és szélsőjobboldalinak tartják a Kuruc.infót. Úgy fogalmazott, hogy a honlap "különféle csoportokra - beleértve a zsidókat, cigányokat és a magyarokat - összpontosítja kritikáit", olyanokra, akikről a szerzők úgy gondolják, hogy "különböző gaztetteket követtek el". Varga szerint a Kuruc.info szerzői közül húsz körüli a "nácizmus felé hajlók" száma, de "a többiek mérsékeltebbek".

"Ez egy korlátozásoktól mentes honlap" - mondta Varga, hozzátéve, hogy nagyra értékeli a szólásszabadságot. "Egy egészséges társadalomban el kell tűrnünk a nézetkülönbségeket. Mindaddig, amíg békés módon fejezik ki panaszaikat" - fejtette ki Bela Varga a healdsburg.patch honlapnak nyilatkozva.

Varga a rendszerváltás idején ment Amerikába, ahol borászként és dzsessz-zongoristaként ért el sikereket. A héten derült ki, hogy ő a Kuruc.info tulajdonosa. A Kaliforniában élő borászt a nagy távolság ellenére nagyon is foglalkoztatja a magyar belpolitika: polgári kört szervezett San Franciscóban, közleményben biztatta a Gyurcsány Ferenc elleni önvédelemre a magyarokat, és néhány éve egy antifasiszta kijelentéseket hangoztató MSZP-sre is rátelefonált. Itt olvashatja az őt bemutató cikkünket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK