Miklós Árpád lett Szegedi Csanád utódja a borsodi Jobbik élén

Vágólapra másolva!
A Jobbik eddigi borsodi alelnökét, frakcióvezetőjét választották a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének vezetőjévé. Miklós Árpádot azután jelölték a tisztségre, hogy a korábbi borsodi elnök, Szegedi Csanád  júliusban kilépett a Jobbikól.
Vágólapra másolva!

Elsöprő többséggel Miklós Árpádot, a Jobbik megyei alelnökét, frakcióvezetőjét választották a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének elnökévé a vasárnap megtartott tisztújításon - közölte Jakab Péter, a párt megyei és miskolci alelnöke.

A küldöttek új alelnököt is választottak a választmány a héttagú megyei elnökségbe Szegedi Judit megyei önkormányzati képviselő személyében.

A tisztújító választmányt azért tartották, mert a korábbi megyei elnök, Szegedi Csanád július 27-én bejelentette, hogy minden, a Jobbikban betöltött tisztségéről lemond, kizárólag EP-képviselői mandátumát tartja meg.

Az ügy előzménye, hogy Novák Előd Jobbik-alelnök néhány nappal korábbi Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már korábban is tudott zsidó származásáról.

Szegedi Csanád még június végén - miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat - elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott: erről egészen 2011 decemberéig nem tudott.

Július közepén azonban a Kettős Mérce elnevezésű blog egy olyan hangfelvételt publikált, amelyen állítólag Szegedi Csanád egy Ambrus Zoltán nevű férfival a jobbikos politikus felmenőiről beszélget még 2010-ben. A blog szerint a hangfelvételen Szegedi Csanád azt állította, hogy előnyöket tudna biztosítani Ambrus Zoltánnak európai parlamenti források segítségével, amelyekből "teljesen legálisan" tudna neki juttatásokat biztosítani, feltehetően azért cserébe, hogy Ambrus Zoltán az információit ne hozza nyilvánosságra.

Szegedi Csanád július 30-án kilépett a Jobbikból, de hiába szólították fel erre, nem adta vissza európai parlamenti mandátumát.