Önégetéssel a szavazatokért

performansz, Szijjártó Péter fideszes képviselő, Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter cégének balatonöszödi ingatlanszerzéséről tartott sajtótájékoztatót az üdülő előtti sekély vízben
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc éhségsztrájkja nem az egyetlen rendhagyó politikai performansz. Volt olyan politikusunk, aki mártírhalállal akart tiltakozni az Orbán-kormány ellen, de orvosai eltiltották ettől, más bikicsunájozással próbált több szavazatot szerezni, és olyan is akadt, aki ugróiskolával vette fel a harcot a sajtószabadságért. Tekintsen vissza a közelmúlt legbizarrabb politikai akcióira!
Vágólapra másolva!

Szaddám Huszein, Evo Morales, Julija Timosenko - ebbe a társaságba került be vasárnapi bejelentésével Gyurcsány Ferenc, ugyanis a közelmúltban ők voltak a leghíresebb politikusok, akik éhségsztrájkkal igyekezték elérni céljaikat. Gyurcsány három társával kezdte meg éhségsztrájkját a Kossuth téren, hogy így tiltakozzanak az előzetes választási regisztráció bevezetése ellen. A volt miniszterelnök szokatlan módon azt is előre bejelentette, hogy csak egy hétig fog éhezni, mert - mondta a Hvg.hu-nak - szerinte komolytalan, ha valaki hosszan csinálja, mert abba bele is lehet halni.

http://apps4.trilobita.hu/mch3_media/static/01/player/MediaPlayer.swf?code=lr88zp


Gyurcsány Ferencnek nem a mostani éhségsztrájkja az első látványos akciója, a legutóbb egy miskolci családhoz költözött be három napra az avasi lakótelepre. Gyurcsány kocsmázott a helyi arcokkal, iskolába vitte a gyerekeket, pisiltetett kutyát, és a szomszédnál még a cipőjét sem kellett levennie. Ráadásul augusztusban viszonozta a vendéglátást, kötcsei hétvégi házában látta vendégül a Marincsák házaspárt, és végig ő főzött rájuk.

A volt miniszterelnöktől nem idegen a feltűnősködés, minden bizonnyal ő volt a világtörténelem első kormányfője, aki arra biztatta az embereket, hogy "klikkelj rám, én nem félnék, én rám klikkelnék (...) csak nem félsz? Gyere az egérrel az arcom közepéig, és ott klikkelj rám!", vagy aki feltöltött magáról egy olyan videót, amelyből csak a zene miatt derül ki, hogy a furcsa mozdulatsor valójában táncolást imitál. Az is csak Gyurcsánnyal fordulhatott elő, hogy egy Ceglédről elkóborolt 12 éves lányra pont ő talált rá a budai villanegyedben, majd be is fogadta egy éjszakára.

És a többiek

Forrás: MTI/Nagy Lajos

A jelenleg külügyi és külgazdasági államtitkárként dolgozó Szijjártó Péter egyre kevesebbszer tűnik fel a médiában, de nem volt ez mindig így, régebben számos olyan sajtótájékoztatót tartott, amelyek miatt még munkatársai körében is sokáig nevetség tárgya volt. 2005-ben például egy műanyag széken ülve virslit és barna kenyeret evett a Kempinski szálló előtt, miközben a hotelben Gyurcsány Ferenc az üzleti elit tagjaival találkozott, és szintén emlékezetes, amikor a Balatonban állva, feltűrt nadrágban tartott sajtótájékoztatót.


Lassan hírértéke sem lesz annak, ha az LMP flashmobbal vagy odaláncolással szeretné felhívni magára a figyelmet, Vágó Gábor azonban valami olyannal állt elő 2011 áprilisában, amit jó ideig nehéz lesz überelniük párttársainak. A fiatal politikus úgy tiltakozott kisebb közönsége előtt az atomenergia ellen, hogy előbb zöld esernyőt lóbálva skandálta angolul, hogy "héj-héj hó-hó mennie kell a nukleáris energiának", majd esernyőjével táncolva és egy Pink Floyd-szám átköltését énekelve tüntetett az atomkatasztrófák ellen.


Amennyire felszabadultan táncolt Vágó, annál jobban látszódtak az elbizonytalanodás jelei Mesterházy Attilán, akinek egy 2010-es salgótarjáni kampányrendezvényen nyomták a szájához a mikrofont, hogy a bikicsunájt énekelgesse. Az ország második legerősebb pártjának elnöke nem bírta sokáig, inkább kicsit megbokszolta a feltűnően jókedvű műsorvezetőt, majd kesztyűt és kalapot húzott, hogy kipróbálja magát moonwalkozásban.

Forrás: MTI/Földi Imre

A közelmúlt egyik legradikálisabb politikusi kinyilatkoztatása a volt szocialista képviselőhöz, Karsai Józsefhez fűződik. A battonyai polgármester a szerinte a Rákosi-rendszernél is rosszabb Fidesz-kormányzás miatt döntött úgy 2011-ben, hogy a Parlamenthez láncolja magát, ahol kétnapos éhségsztrájkot tart, bár azt is mondta, hogy 40-50 altatót is beszed, a Népszava hasábjain pedig a magyarságtól is elbúcsúzott.

Egy nappal később közölte, hogy orvosai nem engedik, hogy kísérletezzen a mártírhalállal, mert nem bírná ki a megpróbáltatásokat, a bejelentéséhez még orvosi igazolást is csatolt. Egy évvel később azonban állítása szerint tényleg beszedett ötven gyógyszert egy igazságtalannak vélt bírósági döntés miatt. A mentőből még volt ideje tájékoztatni a sajtót az öngyilkossági kísérletéről, és végül szerencsésen túlélte az önmaga elleni merényletet.


A Fidesz európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás sem türtőzteti magát, ha valami nem tetszik neki. Deutschot az háborította fel 2011 decemberében, hogy az MTV és a Duna Tv híradójában kitakarták Lomnici Zoltán volt főbírót. A politikus azonnal üzent a Twitteren, azt ígérte, hogy ha nem rúgják ki a felelősöket az MTVA-ból, akkor ugróiskolát rajzol az MTI Naphegy téri főbejárata elé, "aztán valamennyi retusáló idióta pattoghat kifelé!". Ígéretét betartotta.


"Maga nem normális" - torkollta le kedvesen fél fülét fogva Kálmán Olga az MSZP szóvivőjét, Török Zsoltot, aki élő adásban lőtt ki egy adag konfettit az ATV stúdiójában, majd boldogan kacagott ezen. Török azzal magyarázta csínytevését, hogy abban bízott, Orbán le fog mondani aznap, de mivel ez nem történt meg, inkább az adásban durrantott egyet. Aztán megígérte Kálmán Olgának, hogy segít neki a takarításban.