Orbán beszédével indul az őszi parlament

Vágólapra másolva!
Két hónapos nyári szünet után hétfőn Orbán Viktor beszédével kezdődik meg a parlament őszi ülésszaka. Orbán az IMF-ről és a munkahelyvédelemről is beszélni fog, később a költségvetésről és a családon belüli erőszakról is lesz szó.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor miniszterelnök felszólalásával kezdődik hétfőn az országgyűlés őszi ülésszaka. A két hónapos szünet után újra tanácskozó parlament az ülés kezdetén megemlékezik az augusztusban elhunyt Zwack Péter egykori független, majd SZDSZ-es képviselőről.

Ezután elsőként Orbán Viktor napirend előtti felszólalása következik, a miniszterelnök - mint pénteki rádióinterjújában elmondta - a válságkezelés eddigi eredményeiről és az őszi feladatokról, így a munkahelyvédelmi terv végrehajtásáról, valamint az IMF/EU-tárgyalásokról fog beszélni.

A további napirend előtti felszólalások és a szokásos interpellációs időszak után, a határozathozatalok sorában a parlament várhatóan elfogadja a hulladékról szóló jogszabályt. A hulladékgazdálkodás tervezett államosítása miatt az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen, a szaktárca szerint azonban a javaslat semmilyen uniós előírást nem sért.

Este részletes vita lesz a gazdasági stabilitási törvény módosításáról - ez a Költségvetési Tanács hatáskörén pontosítana -, illetve a jövő évi büdzsét megalapozó jogszabályokról, végül kivételes sürgős tárgyalással ismét napirendre kerülhet az új agrárkamarai törvény, amelyet a nyári rendkívüli ülésszak utolsó napján fogadtak el, most viszont számos ponton átírhatják.

Az MSZP elítéltetné a baltás kiadását

Szintén késő este tárgyalják azt a népi kezdeményezést, hogy önálló büntetőjogi tényállás legyen a családon belüli erőszak. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A szocialisták - Tóbiás József frakcióvezető-helyettes korábbi tájékoztatása szerint - azt szeretnék elérni, hogy a Ház vegye napirendre azt az MSZP-s határozati javaslatot, amely elítéli az azeri baltás gyilkos átadását Azerbajdzsánnak, valamint megbízza a házelnököt, hogy tolmácsolja a magyar nemzet együttérzését és sajnálatát a Ramil Safarov által meggyilkolt örmény katonatiszt hozzátartozóinak és az örmény népnek.