Utánanéz az ombudsman a KÖH megszüntetésének

Vágólapra másolva!
Tájékoztatást kért a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetésének tervéről Szabó Máté ombudsman. A biztos azt szeretné megtudni a kormánytól, hogy miért szüntetik meg az intézményt, és hogyan fogják a jövőben védeni a műemlékeket.
Vágólapra másolva!

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) megszüntetésének tervéről kért tájékoztatást a kormánytól Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa hétfőn közleményben jelezte, hogy Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy-miniszterhez fordult tájékoztatásért.

Szabó Máté többek között tudni akarja, hogy mi indokolja a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetését, milyen előzetes hatásvizsgálatokat végeztek, és mely szakmai szervezetek véleményét kérték ki, mielőtt a kormány a hivatal megszüntetéséről döntött. A biztos azt is megkérdezte a kormánytól, hogy a KÖH megszüntetése után milyen módon biztosítja a jövőben az állam az intézményesített örökségvédelmet,

A kormány szeptember 4-i ülésén tárgyalt a KÖH megszüntetéséről, az MTI információi szerint az erről szóló kormányhatározatot a napokban teszik közzé. L. Simon László kultúráért felelős államtitkár az MTI-nek szeptember 7-én azt mondta, hogy az építészeti és régészeti engedélyezés jogköreit első fokon a járási kormányhivatalokba, másodfokon a megyei kormányhivatalokba helyezik át.

Szabó Máté az ügyben azért kezdett vizsgálódni, mert a törvény szerint az ombudsmannak megkülönböztetett figyelmet kell fordítania az Alaptörvényben meghatározott értékek védelmére. Az Alaptörvény deklarálja, hogy a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.