A börtönnél is rosszabb helyen őrzik az illegális határátlépőket

Vágólapra másolva!
Leromlott épületeket, szidalmazott és bántalmazott fogvatartottakat, az emberi méltóság folyamatos megsértését tapasztalták az alapvető jogok állampolgári biztosának munkatársai a nyírbátori Őrzött Szálláson. Itt őrzik az illegális határátlépőket, az ombudsman szerint megalázó, a börtönöknél is rosszabb körülmények között.
Vágólapra másolva!

Lesújtó tapasztalatokról számolt be Szabó Máté ombudsman, miután munkatársai megvizsgálták a nyírbátori Őrzött Szálláson fogva tartottak körülményeit. Az alapvető jogok állampolgári biztosa a legfőbb ügyész, a belügyminiszter és az országos rendőrfőkapitány közbelépését kérte.

A nyírbátori intézményben elsősorban az Európán kívüli országokból származó, illegális határátlépést elkövető, egyedülálló férfiakat tartják őrizetben, legfeljebb 12 hónapig. Jelenleg 207 fogvatartott él itt, az ombudsman munkatársai kétnapos helyszíni bejárásuk során közülük 62-vel és az őrszemélyzet tagjaival is beszéltek.

Megállapították, hogy a két épület közül az "A" épületben elszállásolt külföldiek börtönviszonyok, a "B" épületben élők még annál is rosszabb körülmények között élnek. Az utóbbi épület a jelenlegi viszonyok között alkalmatlan arra a feladatra, amire használják.

Az ombudsman megállapította, hogy az Őrzött Szállás személyzetének döntő többsége nem beszél semmilyen idegen nyelven, a fogvatartottak gesztusokkal kommunikálnak velük. Az őrök napi rutinja közé tartozik az itt élők szóbeli szidalmazása, és nem ritka a tettleges bántalmazás sem. A házirend tiltja, hogy kenyeret vigyenek be a zárkába, és az őrök a tilalom betartását úgy is ellenőrzik, hogy a fogvatartottak szájába is belenéznek, ami az ombudsmani hivatal szerint megalázó.

Az Őrzött Szállás vezetése a "B" épületben élő 82 külföldinek azt is megtiltotta, hogy az éjszakai órákban kinyissák a cellák ablakait. Éjjel az illemhelyre is csak az őrszemélyzet engedélyével juthatnak ki, de ők kevesen vannak. A fogvatartottak ezért gyakran a cellákban, társaik jelenlétében, műanyag palackokba végezik a dolgukat.

A több mint kétszáz fogvatartott számára ráadásul csak három nyilvános telefon jut, ami ugyancsak konfliktusok forrása. Van egy "biztonsági elkülönítő" helyiség is, amely magánzárkaként működik, így alkalmazása az ombudsman szerint emberi jogi szempontból különösen aggályos.