Megérkezett Áder János államfőhöz Navracsics Tibor igazságügyi miniszter előterjesztése Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében. Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére addig ne kelljen megkezdenie börtönbüntetése letöltését, amíg az államfő meg nem hozza döntését.

Megérkezett Áder János államfőhöz Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter előterjesztése a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász, Geréb Ágnes kegyelmi kérvénye ügyében - közölte szerdán Altorjai Anita, a Köztársasági Elnöki Hivatal sajtóigazgatója.

A köztársasági elnököt nem kötelezi határidő döntése meghozatalára. "Az államfő megfontolt mérlegelést követően hozza meg döntését" - mondta Altorjai Anita. A kegyelmi döntésről szóló határozatot az ügyben első fokon eljárt bíróság kézbesíti majd az érintettnek.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthonszüléses ügy miatt egyrendbeli halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték.

A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint Geréb Ágnes a leghamarabb a büntetés kétharmadának a letöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra. Ezenfelül az elsőfokú bíróság által kimondott öt év helyett tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől.

Mindeközben azonban a foglalkozásától eltiltott szülész-nőgyógyász ellen további ügyei miatt vádemelést javasolt a rendőrség, és az ügyészség be is nyújtotta vádiratát foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt. A szülész-nőgyógyász ezen ügyek miatt jelenleg is házi őrizetben van.

Májusban a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) engedélyezte, hogy a jogerős ítélet ellenére Geréb Ágnesnek ne kelljen megkezdenie a börtönbüntetése letöltését. A KIM azt közölte, hogy a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz a kegyelmi kérelemről. Már a februári ítélethirdetés után többen - politikusok, civilek, szakmai szervezetek - kegyelmet sürgettek Geréb Ágnesnek.