Fegyelmi indulhat a karateruhás diák ellen

Vágólapra másolva!
Ha az egyetem fegyelmi eljárást indít a hallgató ellen, megrovást vagy két félévig terjedő büntetést is kaphat. Az iskola nem akar komoly büntetést kiszabni, de azt sem szeretnék, ha a hallgatók azt gondolnák, bármivel lehet viccelni.
Vágólapra másolva!

Fegyelmi eljárás indulhat a játék pisztolyos diák ellen, de alapvetően a rendőrség döntésén múlik a diák sorsa - mondta Pokol György, a BME Vegyészmérnöki Karának dékánja az [origo]-nak. A 22 éves fiú szerdán karateruhában, játék pisztollyal és lézerkarddal ült be az egyik előadásra, ahol a pisztolyt az asztalra tette. A diák játék pisztolya miatt valaki értesítette a rendőrséget, majd kivonult a Terrorelhárítási Központ, kiürítette az egyetemet, és elvitte a diákot. A diákot még szerdán este elengedték a rendőrségről, ahol csak tanúként hallgatták meg. A rendőrség szerdán azt mondta, még nem tudják, mi a tényállás, de büntetőeljárás biztosan nem indul a fiú ellen.

Pokol György az [origo]-nak elmondta, hogy délelőtt beszélt a hallgatóval, aki elmondta neki, hogy valószínűleg nem indul vele szemben büntető-, hanem csak szabálysértési eljárás. Pokol arról is beszélt, hogy ő dönt arról, indul-e az iskolában fegyelmi eljárás a diákkal szemben.

A dékán azt mondta: ha a rendőrség mégis indít valamilyen eljárást a diák ellen, akkor azonnal felfüggesztik, és fegyelmi eljárás is indul ellene, de ez már nem a dékán hatáskörébe tartozik. Pokol szerint ehhez hasonló ügy még nem történt az egyetemen, precedens híján pedig nem tudni, hogy milyen eredménnyel zárulhat egy ilyen fegyelmi eljárás, de az ítélet a megrovástól vagy ösztöndíjmegvonástól a két féléves eltiltásig terjedhet.

Pokol szerint az egyetem nem szeretne komoly büntetést kiszabni, de azt sem szeretnék, ha a hallgatók azt gondolnák, bármivel lehet viccelni.