Hosszabban égnek majd az utcai lámpák a fővárosban

Vágólapra másolva!
Szombattól  ismét emelt szinten működik majd a közvilágítás a fővárosban, vagyis nem előre meghatározott időben kapcsolják fel a lámpákat, hanem amikor a fényviszonyok indokolják. György István főpolgármester-helyettes szerint a korábbi rendszerrel mégsem lehetett sokat spórolni, ráadásul balesetveszélyes volt.
Vágólapra másolva!

Szombattól ismét a korábbi, emelt szinten működik a közvilágítás Budapesten, erről csütörtökön egyhangúlag döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az emelt szintű szolgáltatás annyit jelent, hogy a közvilágítást automatikusan kapcsolják be, amikor a fényerősség egy bizonyos szint alá csökken.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. idén július 1-jétől alapszinten végezte a köz- és díszvilágítási szolgáltatást. A közvilágítást azóta az úgynevezett közvilágítási naptár szerinti konkrét időpontokban kapcsolták fel és le, tíznapos ciklusokra pontosan meghatározott időben. Ez világítási órában a korábbi 4150 óra helyett 3990 óra üzemidőt jelentett.

A rendszer azonban így rugalmatlan volt, előfordult, hogy bizonyos napokon még világos volt, amikor bekapcsolt a közvilágítás, és fordítva. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes indoklása szerint az elérhető megtakarítási lehetőségek nincsenek egyensúlyban a döntés társadalmi hasznosságával, ráadásul a közlekedés- és közbiztonsági veszélyek forrásai lehetnek.

A most elvetett rendszerre való átállást korábban azzal indokolták, hogy azzal a második félévben 66 millió forintot fognak tudni megspórolni.