Megsajnálta a megvert nőket a Fidesz

2012.09.14. 16:46

Mégis támogatja a Fidesz a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezést. Rogán Antal frakcióvezető azt mondta, a fideszes nők - és a felesége - vették rá korábbi elutasító álláspontja megváltoztatására.

Korábbi álláspontját megváltoztatva mégis támogatja a Fidesz azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a büntető törvénykönyvbe önálló tényállásként kerüljön be a családon belüli erőszak büntetése - közölte a kormánypárt frakcióvezetője.

Rogán Antal pénteki sajtótájékoztatóján - miután ő és Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök is tárgyalt a Fidesz női tagozatának képviselőivel - közölte: korábban azt az álláspontot képviselte, hogy a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak kezelésére a Btk.-ban számtalan tényállás található, így egy új, önálló passzus önmagában nem lenne segítség. A Fidesz képviselőnői azonban azt hangsúlyozták, hogy ezzel is több eszköz állna rendelkezésre a probléma megoldásához. "Meghajlok a hölgyek akarata előtt" - jelentette ki a politikus, aki ezért azt javasolja a Fidesz-frakciónak, hogy támogassa a népi kezdeményezést.

"Az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy. (...) Tisztelettel meghajlok a hölgyek akarata előtt" - jelentette ki a politikus, aki ezért azt javasolja a Fidesz-frakciónak, támogassa a népi kezdeményezést, és szavazzon rá igennel hétfőn az Országgyűlésben. Rogán megjegyezte, a felesége is világossá tette, ha nem gondolkodik el a probléma megoldásán, akkor ő is részt fog venni olyan célú demonstrációkon, hogy a Fidesz-frakció vegye komolyan a kezdeményezést.

Az országos népi kezdeményezés parlamenti elfogadása után a kormánynak ki kell dolgoznia és a Ház elé kell terjesztenie az önálló Btk.-tényállást. Ennek a nők és a gyermekek ellen, az együttélésben elkövetett erőszakról kell szólnia - közölte a frakcióvezető, aki azt is javasolta a Fidesz női tagozatának, keressék meg az illetékes tárcavezetőt, Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert annak érdekében, hogy a büntetés mellett a megelőzésre is felhívják a figyelmet.

A sajtótájékoztatón a Fidesz női tagozata nevében Czunyiné Bertalan Judit elmondta: arra kérték Orbán Viktort, álljon elő a kormány egy olyan stratégiával, amely alkalmas a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak megfékezésére.

Botrány lett belőle, tüzet oltana a Fidesz

A parlament hétfőről keddre virradó éjjel tárgyalta meg azt az országos népi kezdeményezést, amely azt célozta, hogy az Országgyűlés tűzze napirendjére a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállássá minősítését. Ennek érdekében a kezdeményező Élet-Érték Alapítvány csaknem százezer aláírást gyűjtött össze.

A pálfordulás előzménye, hogy óriási botrány kerekedett egy fideszes parlamenti képviselő, Varga István hétfői kijelentéséből. "Talán vissza kellene állítani a családnak, a gyermekvállalásnak a rangját és szerepét. Talán az anyáknak vissza kellene térni elsősorban a gyermeknevelés mellé, és elsősorban azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak" - mondta akkor Varga (akivel később az [origo] is beszélt, cikkünket itt olvashatja el). A Varga-féle kijelentés miatt nők tüntettek a Parlament előtt.

A kormánypártok, a Fidesz-KDNP-frakciószövetség képviselői lesöpörték a parlamenti napirendről a családon belüli erőszak elleni fellépést. Hiába százezer összegyűjtött aláírás, hiába a horrorisztikus történetek és az évekig húzódó eljárásokról, a Fidesz és a KDNP azt az álláspontot képviselte a hét elején - még a Varga-féle botrány előtt és néhány napig az után is -, hogy a mostani káoszt teljesen nem lehet megoldani, úgyhogy kár is belevágni. A Fidesz azt gondolta, nem a Btk.-t kell bonyolítani, hanem a meglévő törvényeket betartani.

Pénteken délután az [origo] megkérdezte Varga Istvánt, mit gondol a Fideszben bekövetkezett véleményváltozásról. A politikus annyit mondott, hogy a hétfői parlamenti ülésig nem akar nyilatkozni.

Czunyiné Bertalan Judit Varga István szavaira utalva pénteken azt mondta, hogy a hétfő éjszakai parlamenti vitában megmutatkozott jelenség megengedhetetlen "még a Fidesz-frakció soraiban is". Ezért kérték Rogán Antalt, tegyen az ilyen felszólalások visszaszorítása érdekében. A frakcióvezető azt ígérte, a kritikát "továbbítja az illetékeseknek elég határozottan".

"Nagy társdalami nyomás nehezedett a politikusokra, nem csak a bántalmazottak részéről, hanem a nők részéről is Varga István parlamenti kijelentési miatt" - mondta a döntésről a Sorsunk és Jövőnk Alapítvány elnöke, Urbán Erika az [origo]-nak.

Az alkotmányügyi bizottság fideszes tagja, Gruber Attila az [origo]-nak azt mondta: ő eddig sem ellenezte azt a népi kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen a büntető törvénykönyvben. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a Fidesz véleményének megváltozását, azt mondta: nem tud erre pontosan válaszolni, két napig külföldön volt, de személyes véleménye szerint a szakmai szempontok felülírása helyett a civil szervezetek felé irányuló gesztus állhat a háttérben. "Azt jelezzük, hogy nem kételkedünk a családon belüli erőszak létezésében" - mondta.