Vágólapra másolva!
A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal helyét a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ veszi át - közölte L. Simon László kultúráért felelős államtitkár. Az új központtól elkerülnek majd az építésügyi és régészeti feltárásokkal kapcsolatos hatósági feladatok, beleolvad ugyanakkor a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.
Vágólapra másolva!

A rövidesen megszűnő Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) helyét a jogutódként létrehozandó Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ veszi át, amelybe október 31-én a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága is beolvad.

Az új örökségvédelmi központtól a kormányhivatalokhoz kerülnek az építésügyi és régészeti feltárásokkal kapcsolatos hatósági feladatok, maradnak viszont többek között a kulturális javakkal kapcsolatos hatósági ügyek, világörökségi funkciók, a tudományos és gyűjteményi feladatok - mondta L. Simon László kultúráért felelős államtitkár pénteken.

Az új örökségvédelmi rendszerről szóló kormányrendelet a napokban jelenik meg. L. Simon László hangsúlyozta: a központ az Emberi Erőforrások Minisztériuma felügyelete alatt fog működni.

Éppen a hét elején kért tájékoztatást a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megszüntetésének tervéről Szabó Máté ombudsman. A biztos azt tudakolta a kormánytól, miért szüntetik meg az intézményt, és hogyan fogják a jövőben védeni a műemlékeket.