Tarlós jachtkikötőket építene a rakpartokon

Vágólapra másolva!
Egy egységes projektet valósítana meg a rakpartokon Tarlós István főpolgármester, amennyiben a kormány hajlandó a kerületek hatásköréből a fővároséba utalni az ott található ingatlanokat.
Vágólapra másolva!

Tarlós István szerint új rendezési tervek és egy egységes projekt valósulhat meg a budapesti rakpartokon és ingatlanokon, amennyiben a kormány támogatja azt a belügyminisztériumi tervezetet, amely a Fővárosi Önkormányzatnak adná a kerületek Duna-parti ingatlanjait.

A főpolgármester egy másik témában tartott pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Duna-parti területek kezelése szervezetlen, követhetetlen a felosztás, így egy közelmúltbeli kormányülésen felmerült, hogy a Duna-parti utak és a közvetlenül kapcsolódó ingatlanok a fővároshoz kerüljenek.

Jelezte, hogy a folyamhasznosítás állami monopólium, és amennyiben kormánytámogatást kap a tervezet, akkor a kormánnyal együttműködve új rendezési tervek készülnek. Az elképzelések között említette, hogy a nagyhajókat "kitelepítenék" a belvárosból, és új bázisuk Csepelen jöhetne létre. Az északi szakaszon, a Városkapu vagy a Népsziget környékén jachtkikötőt lehetne építeni, a belső, felszabaduló szakaszokon pedig a kishajóforgalmat szeretnék sűrűbbé tenni, több beszállóhellyel, új hajók vásárlásával. Utóbbit Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is támogatásáról biztosította, és már ebben a ciklusban lesznek látható eredmények - tette hozzá.

A kormányzati honlapon csütörtökön tették közzé azt a kormány által még nem tárgyalt tervezetet, mely szerint jövő január 1-jével ingyenesen a Fővárosi Önkormányzat tulajdonába kerülnének a budapesti kerületi önkormányzatoknak a Duna partvonalával közvetlenül határos ingatlanjai.