Százezer hölgy megfordította a Fideszt

2012.09.14. 19:21

Hétfőn még lemosta a parlamenti napirendről a témát, péntekre azonban meggondolta magát a Fidesz frakciója, és mégis támogatja, hogy önálló bűncselekmény legyen a családon, kapcsolaton belüli erőszak. A fideszes képviselőnők fellázadtak a párt ellenállása miatt, elmentek Orbán Viktorhoz is. Rogán Antal szerint százezer asszony nem tévedhet.

"Az, hogy százezer nő odaáll valami mellé, világossá teszi, hogy ez egy társadalmi ügy. Meghajlok a hölgyek akarata előtt" - mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken délután, amikor bejelentette, hogy a párt több női képviselőjének - és feleségének - kérésére a Fidesz, korábbi álláspontját megváltoztatva, mégis támogatni fogja a családon belüli erőszakról szóló népi kezdeményezést. Az országos népi kezdeményezés parlamenti elfogadása után a kormánynak ki kell dolgoznia és a parlament elé kell terjesztenie egy olyan javaslatot, amely a büntető törvénykönyv részévé teszi a családon belüli erőszakot.

A javaslatnak a nők és a gyermekek elleni, az együttélésben elkövetett erőszakról kell szólnia - mondta Rogán (a frakcióvezető arról nem beszélt, hogy a feleségük által megvert férfiakkal foglalkozik-e majd a javaslat, de feltételezhetően igen). Rogán azt is javasolta a Fidesz női tagozatának, hogy keressék meg Balog Zoltán emberierőforrás-minisztert annak érdekében, hogy a büntetés mellett a megelőzésre is felhívják a figyelmet.

A parlament keddre virradó éjjel tárgyalta meg azt az országos népi kezdeményezést, amelynek célja, hogy a családon belüli erőszak bekerüljön a büntető törvénykönyvbe. A javaslattevő civil szervezetek hiába gyűjtöttek össze több mint százezer aláírást, a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti tagjai leszavazták a javaslatot, és a vitában felszólaló fideszesek szerint semmi szükség arra, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállás legyen, mert a Btk. az erőszak minden formáját bünteti így is. Varga István fideszes képviselő azt javasolta a probléma megoldására, hogy a nők menjenek el szülni. Kijelentése miatt több száz civil tiltakozott a parlament előtt. Varga később az [origo]-nak azt mondta, az emancipáció híve.

Kapcsolaton belüli erőszak

"Ha a rádióban hallottam volna Varga István felszólalását, azt mondtam volna, hogy na, ne" - mondta Rónaszékiné Keresztes Monika fideszes képviselő az [origo]-nak, hogy miért fogtak össze női párttársaival. A hétfői parlamenti vita után Varga István felszólalásra reagálva a Fidesz négy képviselője - Rónaszékiné Keresztes Monika, Bábiné Szottfried Gabriella, Czunyiné dr. Bertalan Judit és Ékes Ilona - időpontot kértek a frakcióvezetőtől és a miniszterelnöktől. "Mindenki, aki egészséges önértékeléssel bír, elvárja, hogy tisztelettel beszéljenek róla. Mi a kölcsönös tisztelet jegyében fordultunk a miniszterelnökhöz és a Fidesz frakcióvezetőjéhez is" - mondta.

A pénteki sajtótájékoztatón Czunyiné Bertalan Judit azt mondta, arra kérték Orbán Viktort, álljon elő a kormány egy olyan stratégiával, amely alkalmas a nőkkel és gyermekekkel szembeni erőszak megfékezésére. Orbán Viktor arra kérte a hozzá forduló nőket, hogy ők szólaljanak fel az ügyben. "Ő is családapa, ő is férj, az ő családjában is kölcsönös a tisztelet" - mondta a miniszterelnökről Rónaszékiné.

A Fidesz támogatni fogja, hogy a családon belüli erőszak önálló tényállásként bekerüljön a büntető törvénykönyvbe - mondta az [origo]-nak Ékes Ilona, hozzátéve, hogy várhatóan a jövő héten új törvénytervezetet nyújtanak be erről. "Valószínűleg más lesz a javaslat neve, de tartalmilag a kapcsolaton belüli erőszakról fog szólni" - mondta. Szerinte a családon belüli erőszak problémája nem fog megszűnni egy törvénytől, "nagyszabású kampányokra lesz szükség, hogy erre felhívjuk a figyelmet".

Minden benne van a Btk.-ban

Az alkotmányügyi bizottság fideszes tagja, Gruber Attila az [origo]-nak azt mondta: ő eddig sem ellenezte a népi kezdeményezést. Arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a Fidesz véleményének megváltozását, azt mondta: nem tud erre pontosan válaszolni, két napig külföldön volt, de személyes véleménye szerint a szakmai szempontok felülírása helyett a civil szervezetek felé irányuló gesztus állhat a háttérben. "Azt jelezzük, hogy nem kételkedünk a családon belüli erőszak létezésében" - mondta.

Nem a szándékkal volt gond, eddig sem volt kérdés, hogy a népi kezdeményezésben megfogalmazott céllal egyetértenek - mondta az [origo]-nak Gulyás Gergely, az alkotmányügyi bizottság másik fideszes tagja. Szerinte a mostani javaslattal az volt a gond, hogy a korábbi, az együtt élők közti lelki bántalmazást kezelni próbáló, szerinte rossz kezdeményezést ismételte volna meg.

A témával foglalkozó civil szervezetek szerint Magyarországon ma minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak valamilyen formája, a témában készült legutóbbi hazai kutatás szerint hetente legalább egy nő, havonta egy gyermek hal meg családon belüli erőszak miatt. Jogvédő szervezetek tavasszal már elérték, hogy a kormány vegye be az azóta már elfogadott, jövőre hatályba lépő új Btk. tervezetébe az "együtt élők közti lelki bántalmazás" elnevezésű bűncselekményt. Bár ezt a javaslat vitájának elején Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára is jelentős eredménynek értékelte, a javaslat vitája során végül kihúzták a szövegből. A kormánypárti képviselők szerint azért, mert a szövegből nem volt egyértelmű, hogy pontosan mi számított volna bűncselekménynek.