Újabb uzsorást kaptak el Borsodban

Vágólapra másolva!
Újabb gyanúsítottat fogott el az Ózdi Rendőrkapitányság az uzsorások elleni nagyszabású akcióban. Ezúttal egy 22 éves arlói férfit vettek őrizetbe.
Vágólapra másolva!

Az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya a tizenkettedik nagyszabású uzsorásakcióját hajtotta végre a napokban, melynek során egy 22 éves arlói férfit vettek őrizetbe a megyei rendőr-főkapitányság közreműködésével - tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Irodája. A rendőrkapitányság illetékességi területén uzsora bűncselekménnyel gyanúsított és elfogott személyek száma már meghaladja a harmincat.

Az ózdi rendőrök a nyomozás során megállapították, hogy az Arlóban élő fiatal férfi már 19 éves korától foglalkozott uzsorakölcsönök folyósításával. Az így befolyt összegből tartotta el családját és önmagát az utóbbi 3 évben. Az elmúlt héten azonban a reggeli órákban lakhelyétől nem messze rendőrök csaptak le rá, és elfogását követően őrizetbe, majd előzetes letartóztatásba helyezték. Az Ózdi Rendőrkapitányság koordinálása mellett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei is részt vettek az akcióban.

A 22 éves férfi több helyi családnak folyósított kisebb-nagyobb pénzösszeget, majd azt legalább 50 százalékos kamattal megnövelten kérte vissza. Ha nem tudták időben rendezni tartozásukat, megöléssel és veréssel fenyegetve kényszerítette őket a pénzösszegek átadására.

Az egyik sértett például még 2009 szeptemberében kért kölcsön, amelyet a következő hónapban másfélszeresen kellett visszafizetnie, azonban ezt nem tudta teljesíteni. Ezután minden hónapban közel 30 ezer forintot kellett adnia mindaddig, amíg a teljes tőkét és a kamatot egy összegben nem tudja rendezni. Az elmúlt három év alatt így több mint 900 ezer forintot adott vissza.

Több sértett is elmondta, hogy a kölcsönkért összegre viszonylag rövid idő leforgása alatt negyedmillió és háromszázezer forint közötti visszafizetéseket követelt a gyanúsított. Azokban az esetekben, amikor fizetési kötelezettségüknek nem tudtak, vagy már nem akartak eleget tenni, akkor az uzsorás életveszélyesen megfenyegette a kölcsönkérőt és családját is.

Az Ózdi Rendőrkapitányság zsarolás bűntett, valamint uzsorabűncselekmény, illetve jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségének elkövetése miatt folytat eljárást az elkövetővel szemben.