Körbevenné a Parlamentet Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Az éhségsztrájkoló volt miniszterelnök élőláncot szervez arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt.
Vágólapra másolva!

További tiltakozási formákat javasolt szombaton a választási regisztráció ellen Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, aki múlt vasárnap óta éhségsztrájkkal tiltakozik a választási feliratkozás ellen, pártja budapesti rendezvényén arra kérte az MSZP-t és az LMP-t, hogy közösen bojkottálják a választási eljárási törvény parlamenti vitáját.

Gyurcsány a támogatóit arra buzdította, hogy petícióval tiltakozzanak, amiért a kormánypártok előzetes regisztrációhoz akarják kötni a választási részvételt.

A volt miniszterelnök bejelentette, hogy a DK élőláncot szervez a Parlament köré arra a napra, amikor az Országgyűlés a választási feliratkozás bevezetéséről dönt. Emellett azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak közösen emlékezzenek meg október 23-áról.

A kormány a választási regisztrációval a mindent elárasztó kampánynak akar véget vetni, ehhez pedig még ősszel el akarják fogadtatni a parlamenttel a választási eljárás részletes szabályait rendező törvényt. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár hétfőn azt mondta, hogy jövő szeptember 1-jén indul majd az önkéntes feliratkozás a 2014-es választásra.

A javaslat szerint jövő augusztusban minden magyar állampolgár, aki szerepel a népesség-nyilvántartásban, kap egy felhívást arról, hogy döntse el, akar-e szavazni, vagy nem, ha igen, hogyan akar részt venni a voksolásban - személyesen vagy levélben -, hol akar szavazni - határon belül vagy azon kívül -, majd ezt a dokumentumot visszaküldi. Ezt követően, 2013. szeptember 1-jétől kezdődik az önkéntes regisztráció, amely a választást megelőző második hétig tart majd. November-december körül mindenki kap visszajelzést arról, hogy felírták-e, azaz szavazhat-e, akik nem regisztrálták magukat, azokat figyelmeztetik.