Íjászokat is bevetettek a vaddisznók ellen

Vágólapra másolva!
A Balaton-parton tetemes károkat okoznak a vaddisznók, de sok helyen a körülmények miatt sem befogni, sem lelőni nem lehet őket. Az íjászok azonban még a sűrű nádasokban is boldogulnak.
Vágólapra másolva!

A vadásztársaság új trükköket vetett be, hogy a vizek közelébe vándorolt vaddisznókat visszacsalja az erdőbe. Szekrényes Tamás, a Balatonfüred és környéke Földtulajdonosi Közösség közös képviselője a Kossuth rádiónak elmondta: mivel az állatok túl közel vannak a lakott területekhez, az emberi élet védelme miatt nem mindig lehet levadászni őket. Hiába szabad a fegyverviselési törvény szerint a belterületek határától háromszáz méteren kívül már vadászni, nem biztos, hogy ezt felelősséggel meg lehet tenni. Ezért okoz problémát a vadállomány gyérítése a Balaton-felvidék egyes részein.

A vadászati szakhatóság az elmúlt évekhez hasonlóan idén is közel tízezer vaddisznó kilövését írta elő Veszprém megyében. A tervet teljesítik ugyan a vadászok, csak éppen a zavart okozó konkrét egyedek vagy csordák felszámolása nehézkes - hangzott el a rádióban.

A sűrű nádasok környékén íjászokat kellett bevetni, ott sem a befogás, sem a lőfegyveres vadászat nem oldható meg. Utóbbi nehéz és veszélyes is lenne az alig átlátható terepen, különösen a víz irányába célozva, ahol emberek tartózkodhatnak. Az íjászok azonban, úgy tűnik, megbirkóznak a feladattal, az utóbbi három-négy hétben már öt vaddisznót elejtettek.

Az elmúlt évtizedekben a Balaton-felvidéken rengeteg elhanyagolt szőlő, zártkert és mezőgazdasági terület vált a vaddisznók búvóhelyévé. A víz közelsége és a jó életfeltételek miatt a vadállomány egy része lejjebb költözött a Balaton-part sávjába, ahol tetemes károkat okoz.