Vágólapra másolva!
Szabálytalan tankolásokról és vacsoraszámlákról, illetve kockázatos szerződésekről szól az a belső jelentés, amelyet a Fővárosi Önkormányzat ellenőrei készítettek a Budapesti Közlekedési Központ átvilágításakor. A jelentés nyár eleje óta megvan, de még nem terjesztették a fővárosi közgyűlés elé. A felsorolt szabálytalanságoknak viszont közük lehet ahhoz, hogy Tarlós István megpróbálta lefokozni a BKK-t vezető Vitézy Dávidot.
Vágólapra másolva!

Indokolatlanul kötött szerződésekről, nem hasznosuló jogi tanácsokról, szabálytalan tankolásról és eltűnt számlákról is ír az a fővárosi jelentés, amely a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tavalyi működését vizsgálta. Az [origo] birtokába került vizsgálati jelentés szerint - amelyet a Fővárosi Önkormányzat belső ellenőrei készítettek tavasszal -, a BKK 2011-ben többször is indokolatlanul kért jogi tanácsokat ügyvédi irodáktól.

A június elejére elkészült jelentés megállapítja, hogy 2011-ben 37,1 millió forintot költött a BKK ügyvédi megbízásokra és jogi, közjegyzői szolgáltatásokra, holott a cég jogi igazgatósága "megfelelő tárgyi és személyi feltételekkel rendelkezik". A jelentés szerint a megállapodások alapján történt kifizetések "teljesítési igazolásai részben indokolatlan feladatellátást mutatnak". A fővárosi ellenőrök hozzáteszik, hogy ez a szerződéskötési gyakorlat kockázatos. A BKK erre [origo]-nak úgy reagált: "A jelentés valóban felhívta a figyelmet az ügyvédi irodákkal történő szerződéskötés kockázatos voltára, azonban meg vagyunk győződve arról, hogy a 2010 ősze és 2012 tavasza közötti feladataink olyan egyedi és rendkívül speciális szakértelmet igénylő feladatok, melyekre nem célszerű, gazdaságos állandó jelleggel főállásban speciális szakértelemmel bíró jogi munkatársat foglalkoztatni."

Eltűnt számlák, hiányos szerződések

A jelentésben konkrét példák is szerepelnek erről a kockázatos gyakorlatról. Előfordult például, hogy a BKK érintett szervezeti egységeinek "tudta nélkül látnak el ügyvédi irodák feladatokat". A dokumentumban szerepel például, hogy a Kovács Kond ügyvédi irodával 585 ezer forintért kötött szerződést a BKK a belső ellenőrzési és juttatási szabályzatának véleményezéséről, de erről a területi felelősök, az érintett osztályvezetők nem is tudtak. "Ezáltal nem hasznosul a megadott vélemény, és a kifizetés indokolatlanná válik" - állapítja meg a jelentés. A BKK szerint "vannak olyan jogi feladatok, amelyek csak közvetetten kapcsolódnak a szakmai feladatot ellátók munkájához, ezért a kialakítandó jogi álláspont nem igényli a szakterület egyenkénti bevonását a jogalkotói munkába".

Három esetben azt kifogásolták az ellenőrök, hogy az eredeti számlák elvesztek, ezért azokat késve rögzítették a könyvekben. A BKK szerint viszont az eredetivel mindenben megegyező hiteles másolatok alapján fizettek, és "ilyen eset bármely társaságnál előfordulhat, a számla a szállítónál, a postai küldés során vagy akár a vevőnél is eltűnhet".

Emellett az ellenőrök olyan kifizetéseket is találtak, "amelyekhez tartozó szerződések nem szerepeltek a bemutatott szerződés-nyilvántartásban", illetve az ellenőrök olyan szerződésre is rábukkantak, amelyeknél "sem a megbízás tárgyából, sem a teljesítésigazolásból nem derül ki a konkrét feladatvégzés". A BKK szerint azonban "a BKK a teljesítésigazolások mellékleteként követeli meg a részletes feladatleírást és nem annak részeként. Az ügyvédeket például óránkénti feladatkimutatásra kötelezzük."

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vitézy Dávid és Tarlós István

Szabálytalanul tankoltak és vacsoráztak

Az ellenőrök más területen is találtak hiányosságokat, például az üzemanyag-vásárlásnál. A BKK-sok ugyanis úgy vásároltak benzint az üzemanyagkártyára, hogy a bizonylatokon nem töltötték ki, hogy ki vett benzint, milyen rendszámú autóba és milyen kilométerállásnál. Az ellenőrök szerint ezek a hiányosságok "kockázatot hordoznak, mert visszaélésre adnak lehetőséget". Mivel a BKK véleményezhette a dokumentumot, lábjegyzetben a cég jelzi, hogy új szabályozást készítenek, amely "kezelni fogja a jelentésben leírtakat".

Egy másik esetben egy 34 ezer forintos éttermi számla kifizetését kifogásolták az ellenőrök. A jelentés szerint ugyanis egy munkatárs nem a cég hitelkártyájával fogyasztott, és utólag a pénztárból elkérte az összeget. "A dokumentumon BKV Zrt. üzleti megbeszélés szerepel, aláírás azonban nem található az igazoláson" - állapítják meg az ellenőrök.

A belső vizsgálat több általános problémát is feltárt a BKK működésében. A jelentés szerint ugyan figyelembe vették és tekintettel voltak rá, hogy a 2010-ben alapított BKK szervezete még kialakulatlan, és a szabályai ennek megfelelően folyamatosan változnak, mégis több hiányosságot is felróttak. Az ellenőrzés szerint a pénzkezelési gyakorlat problémás volt, néha ugyanaz volt az utalványozó, mint aki ellenőrizte a pénztárt, ez pedig összeférhetetlen. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a pénzügyi igazgató érkezése után sok szempontból javult a helyzet.

Tarlós emiatt is szabadult volna Vitézytől

A BKK működését és szerződéskötési gyakorlatát kifogásoló jelentés már nyár elején elkészült, de a főpolgármester eddig még nem terjesztette a közgyűlés és az illetékes pénzügyi bizottság elé. A BKK szerint nem rendkívüli, hogy egy céget átvizsgál a fővárosi önkormányzat, jelenleg például a BKV-t ellenőrzik. A BKK a következményekről azt mondta, hogy készült egy "intézkedési terv", amelynek alapján felülvizsgálják a szabályokat. A cég hozzátette: "a jelentés javaslatai nem tartalmaztak a szerződések felbontására és személyi konzekvenciák levonására vonatkozó kötelezettséget a BKK számára, így ilyen nem is történt".

Megkérdeztük a Fővárosi Önkormányzatot is, milyen következményei lesznek a jelentés megállapításainak, de Szűcs-Somlyó Mária sajtófőnök, aki nem cáfolta a jelentés létezését, későbbre ígért részletes válaszokat. Egy városházi forrásunk szerint a jelentés is "szerepet játszott" abban, hogy Tarlós le akarta váltani Vitézy Dávidot a BKK éléről. A Fidesz-frakció azonban megvédte Vitézyt, így a vezérigazgató a helyén maradt. A főpolgármester korábban az Indexnek annyit mondott a leváltás tervéről, hogy szerinte "Vitézynek a belső cégvezetés dolgában még van tanulnivalója", ezért jó ötletnek tűnt számára a BKK-nál a szakmai és a vezetői pozíció ideiglenes szétválasztása. Felvetődött például, hogy Vitézy általános vezérigazgató-helyettes legyen, széles szakmai szabadsággal. A BKK nem lát összefüggést Vitézy leváltásának terve és a jelentés között, mert a dokumentum nyár elején készült el, és egy helyen az szerepel benne, hogy "a BKK-nál a vezetői, irányítói kontrollrendszerek kiépítése és működtetése megfelelő".