A csehországi metilalkohol-mérgezéses esetek miatt Magyarország nem rendelt el korlátozást a cseh szeszesitalok behozatalára - közölte Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság elnöke, országos főállatorvos-helyettes az MTI megkeresésére.

Hozzátette: az alkoholforgalmat alapvetően a jövedéki törvény szabályozza. A mostani egyedi ügy kapcsán nem rendeltek el korlátozást, az eddigi információk szerint ugyanis helyben történt az értékesítés.

Megjegyezte: a "táskaimportot" ugyan soha nem lehet kizárni, de eddig semmilyen tény nem erősítette meg, hogy az értékesítés más uniós tagországokat is érintett volna. Aláhúzta ugyanakkor, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) folyamatosan figyeli az eseményeket, és ha ezek alapján úgy ítéli meg, megteszi a szükséges intézkedéseket.

A cseh egészségügyi minisztérium péntek este azonnali hatállyal betiltotta az országban a 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú szeszes italok forgalmazását és felszolgálását, összefüggésben az utóbbi napok metilalkohol-mérgezéses eseteivel.

Csehországban az utóbbi tíz napban 21-re emelkedett a mérgezésben meghaltak száma, és a hétfő reggeli adatok szerint további 38 súlyos állapotban lévő embert kórházban ápolnak.

Az üggyel kapcsolatban a rendőrség eddig 23 embert vett őrizetbe, közülük 13 ellen büntetőeljárás indult, de a súlyosan mérgező alkohol forrását egyelőre nem sikerült feltárni.