Nem engedi a vizsgálóbizottságokat a Fidesz

Vágólapra másolva!
A parlament kormánypárti többsége elutasította a Jobbik és az MSZP vizsgálóbizottsági kezdeményezéseit hétfőn. A Jobbik Simicska cégbirodalmát, az MSZP pedig az állami földbérletpályázatokat vizsgálta volna. Néhány kormánypárti ugyanakkor támogatta a bizottságok felállítását, például a földpályázati rendszert korábban bíráló Ángyán József megszavazta a földbérletbizottság megalakítását.
Vágólapra másolva!

Mivel a vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez az országgyűlési képviselők ötödének támogatása szükséges, az MSZP- és a Jobbik-frakció tagjai aláírták egymás indítványait, és mindkettőhöz csatlakozott az LMP is. A Fidesz viszont egyik bizottság felállítását sem támogatta.

A Jobbik a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, "a Fidesz-kormány mögött álló" cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét javasolta megvizsgálni, míg a szocialisták az állami földbérletpályázatok vitatható döntéseinek feltárását akarták elérni.

A parlamenti többség hétfőn este leszavazta mindkét kezdeményezést. A Jobbikét 93-an támogatták, köztük három fideszes politikus. Az MSZP indítványára 112 képviselő mondott igent, így hat kormánypárti képviselő, köztük a földbérletpályázatok rendszerét sorozatosan bíráló Ángyán József korábbi agrárállamtitkár.

A Fidesz szerint elég az interpelláció

A kormánypártok az alkotmányügyi bizottságban a múlt héten azzal magyarázták elutasító szavazatukat, hogy az új országgyűlési törvény alapján vizsgálóbizottság csak a parlament ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel és azonnali kérdéssel nem tisztázható ügy feltárására hozható létre. A fideszes Papcsák Ferenc most is ezzel érvelt, példaként hozva fel, hogy egyedi közbeszerzési ügyek vizsgálata nem tartozik a parlament hatáskörébe.

A jobbikos Gyöngyösi Márton ezzel szemben azt mondta: az interpellációs időszak nem alkalmas például a korrupciós ügyek hátterének felgöngyölítésére, a parlament ellenőrző jogkörének megfelelő gyakorlására. Szerinte ha nem történtek visszaélések a közbeszerzések körül, a kormánypártok érdeke is az, hogy tisztázzák magukat a választóik előtt.

A szocialista Gőgös Zoltán a vitában arra hivatkozva kérte az állami földbérletpályázatok vizsgálatát, hogy a pályázati kiírással szemben sok esetben nem helyben lakó állattartók nyertek, hanem egy jól körülírható érdekkör, például mezőgazdasági tapasztalat nélküli műkörmösök, benzinkutasok.

Párttársa, Harangozó Gábor azt mondta: bár feljelentést tettek a földbérletpályázatok eredménye miatt, a rendőrség elutasította a nyomozást arra hivatkozva, hogy a földalapkezelő munkatársai nem minősülnek hivatalos személynek, így nem követhettek el hivatali visszaélést. A fideszes Font Sándor viszont úgy foglalt állást, hogy a felvetődött kérdések interpellációkkal is tisztázhatók, ráadásul a mezőgazdasági bizottság albizottsága kétszer is napirendjére tűzte a földbérletek ügyét.