Nyolc éve lejárt tengeri herkenytűk a kínai raktár fagyasztójában

Vágólapra másolva!
Bizonytalan eredetű és régen lejárt élelmiszereket fedeztek fel az élelmiszer-biztonsági hatóságok egy kínai üzlet és egy budapesti nagyker raktáraiban. A tengeri herkentyűk és távol-keleti alapanyagok egy részét azonnal megsemmisítik, 20-30 tonnát pedig még hétfőn is szortíroztak a szakemberek. A jelek szerint a lebuktatott cég átcímkézéssel, hamisítással is foglalkozott, és most milliós bírság vár rá.
Vágólapra másolva!

Lejárt szavatosságú és ismeretlen eredetű távol-keleti élelmiszerek tömegét fedezték fel az élelmiszer-biztonsági hatóságok a múlt hét végén. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közös razziáján előbb egy kínai üzletben találtak gyanús, jelöletlen tengeri herkentyűket, majd az üzlet beszállítójának nagykereskedelmi raktárában is több tonna élelmiszert foglaltak le.

Helik Ferenc, a Pest megyei kormányhivatal igazgató főállatorvosa az [origo]-nak azt mondta, hogy a kínai üzletben és a raktárban talált termékek között szeletelt halak, kagylók, csigák, csirkék, báránycombok és olyan tengeri herkentyűk is voltak, amelyekről egyelőre meg sem tudják mondani, hogy pontosan mik lehetnek. Emellett különböző keleti fűszereket, önteteket, rizst, tésztát, üveges savanyúságokat is találtak. Az élelmiszerek közel fele beazonosítható, a másik fele viszont teljesen illegális - mondta a főállatorvos: "Találtunk olyan termékeket is, amelyek 2004-ben jártak le".

Az üzletben mintegy 4,5 mázsa élelmiszer megsemmisítését rendelték el a hatóságok, az ott talált nyomok alapján felkeresett raktárban pedig Helik szerint 20-30 tonna gyanús terméket találtak. A raktárt ugyanaz a cég üzemeltette, mint a kis üzletet, de innen valószínűleg az egész országba szállítottak alapanyagokat kínai élelmiszerüzletekbe vagy éttermekbe.

A Budapest 10. kerületében, a Liget utcában feltárt raktárban a hatalmas fagyasztó és a több teremből álló raktér is tele volt élelmiszerekkel, amelyeket még hétfőn is válogattak a hatóságok. A bizonytalan eredetű élelmiszerek felhasználását átmenetileg megtiltották, és a zárolt készletből később csak azt engedik továbbszállítani, amelynek az eredetét a tulajdonos megfelelően igazolja.

A raktárban a NAV élelmiszer hamisításra utaló, átcsomagoláshoz használt eszközöket is lefoglalt, egyebek közt denaturált szeszt, etiketteket, csomagolóanyagokat találtak. A lebuktatott vállalkozó milliós nagyságrendű bírságra számíthat - közölték a hatóságok.