726 gyógyszer ára csökken

Vágólapra másolva!
Október elsejével több mint ezer gyógyszer ára változik: 726-nak csökken, 543-nak emelkedik az ára - közölte Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főosztályvezetője hétfőn. Főleg a koleszterinszint-, illetve vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és pszichiátriai készítmények lesznek olcsóbbak, több száz gyógyszer ára viszont 4-5 százalékkal emelkedik.
Vágólapra másolva!

726 gyógyszer ára csökken október elsejétől, és ez leginkább a koleszterinszint-csökkentőket érinti - közölte hétfőn Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője. Ezek között van olyan termék, amelynek térítési díja 652 forint helyett 157 forint lesz.

Ezen felül Bidló Judit szerint olcsóbb lesz néhány gyakran használt pszichiátriai készítmény és vérnyomáscsökkentő is, átlagosan 20-30 százalékkal.

Az árcsökkenés mellett 543 gyógyszernek átlagosan 4,5-5 százalékkal emelkedik a térítési díja - mondta Bidló Judit, de megjegyezte: a térítési díj emelkedése kizárólag olyan termékeket érint, amelyekből van azonos hatóanyagot tartalmazó készítmény alacsonyabb áron. A gyógyszerek többségét nem érintik az október elsejével életbe lépő árváltozások - tette hozzá az OEP főosztályvezetője.