Újra bíróság elé áll szerdán Hunvald

2012.09.17. 16:27

Ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával szerdán újabb bírósági eljárás kezdődik Hunvald György egykori erzsébetvárosi polgármester, valamint Weinek Leonárd volt zuglói polgármester ellen. A vád szerint a két önkormányzat milliókat fizetett ki fiktív tanácsadásokért.

Összesen mintegy ötvenmilliós hűtlen kezelés vádjával indul újabb büntetőper Hunvald György, a korábbi erzsébetvárosi szocialista polgármester, országgyűlési képviselő, Gál György, az egykori kerületi szabad demokrata gazdasági bizottsági elnök, valamint korábbi párttársa, Weinek Leonárd volt zuglói polgármester és társaik ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon szerdán.

A vádirat szerint a VII. és a XIV. kerületi polgármester úgy döntött a másik kerület egyes képviselői, illetve egy közös barátjuk külső tanácsadóként történő alkalmazásáról, hogy meg sem vizsgálták, hogy az önkormányzat maga el tudja-e látni a tanácsadói munkát. Erzsébetváros három zuglói képviselőnek összesen mintegy 20 millió forintot fizetett ki tanácsadói díjként, Zugló pedig hasonló jogcímen szintén három embernek fizetett összesen mintegy 28 milliót.

Tényleges tanácsadás azonban a vádirat szerint nem történt, több esetben úgy állították ki a teljesítésigazolást, hogy azt okmány nem támasztotta alá. A vádirat szerint az elkövetők többsége nem rendelkezett az érdemi tanácsadás ellátásához szükséges szakirányú végzettséggel, a megbízási díjakat tényleges, szerződésszerű teljesítés nélkül elfogadták, a két volt kerületi polgármester a tanácsadói szerződésekkel valójában az érdekkörébe tartozó személyeket akarta pluszjövedelemhez juttatni.

Az erzsébetvárosi milliárdos nagyságrendű ingatlanpanamák, korrupciós ügyek vádjával korábban indult perben első fokon, nem jogerősen másfél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Törvényszék Hunvaldot, míg nyolc és fél évre Gált. Mindketten fellebbeztek, az ügy az ítélőtáblán folytatódik másodfokon. Hunvaldot hűtlen kezelés és hivatali visszaélés, Gált vesztegetés, csalás, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűntettében találták bűnösnek. Hunvald és Gál tagadta bűnösségét a korrupciós vádak kapcsán.

KAPCSOLÓDÓ CIKK