Újabb nyugdíjazott bírót kell visszavenni

Vágólapra másolva!
Az augusztus végi két hasonló döntés után újabb kaposvári bírót helyezett vissza tanácsvezetői tisztségébe kedden a Zalaegerszegi Munkaügyi Bíróság. Nem jogerős döntése szerint jogellenes volt a köztársasági elnöknek a bíró életkora miatti felmentő határozata.
Vágólapra másolva!

A tisztségébe visszahelyezett, jelenleg 64 éves bíró a Kaposvári Törvényszék tanácsvezető bírájaként dolgozott június végéig. Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) azonban az utolsó két hónapban már felmentette a munkavégzés alól.

A keddi döntésével a bíróság nem fogadta el az OBH ügyvédjének hivatkozását, miszerint az alaptörvény alapján nincs módja a munkaügyi bíróságnak visszahelyezni eredeti tisztségébe a bírót. Az indoklás szerint a bírák jogállásáról szóló törvény és a munka törvénykönyve akkor hatályos rendelkezései alapján a felmentés jogellenes volt, az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatályú júliusi határozata alapján a bíró szolgálati jogviszonya nem szűnt meg.

Augusztus végén két bíró esetében is hasonlóan döntött a bíróság. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezután benyújtotta a parlamentnek a bírók nyugdíjazásáról szóló új javaslatát. A kormány az alaptörvényt is átírja azért, hogy a bírók nyugdíj mellett ne ítélkezhessenek, és az új tervek szerint 65 éves koruk után kellene majd nyugdíjba vonulniuk. 2011-ig a bírák általános nyugdíjkorhatára 70 év volt, ennek betöltése után szabadon dönthettek, hogy visszavonulnak-e. A kormány döntése alapján azonban ezt 62 évre szállították le, ráadásul kötelezővé tették a nyugdíjba vonulást. Ezeket a szabályokat július közepén alkotmányellenesnek találta és megsemmisítette az Alkotmánybíróság.