A Fidesz nem akar szembenézni a baltással

Vágólapra másolva!
Ismét levette keddi ülésének napirendjéről a parlament nemzetbiztonsági bizottsága az azeri baltás gyilkos kiadatásával kapcsolatos tájékoztatót. A Fidesz szerint ugyanis az ügy tárgyalása "okafogyott", és "a napirenden tartása hangulatkeltés".
Vágólapra másolva!

A fideszes Kocsis Máté javasolta, hogy vegyék le a parlament nemzetbiztonsági bizottságának napirendjéről az azeri baltás gyilkos ügyét.
Szerinte a kiadatás dokumentumaiba a képviselők betekinthettek, az Európai Parlament elmarasztalta Azerbajdzsánt, továbbá elfogadta Orbán Viktor miniszterelnöknek az ügyben adott tájékoztatását. Ezenkívül pedig az Országgyűlés Külügyi Bizottsága is megtárgyalta a témát.

Kocsis Máté szerint így az ügy tárgyalása "okafogyott", annak napirenden tartását pedig politikai hangulatkeltésnek nevezte. Mile Lajos, a bizottság LMP-s tagja viszont a fideszes képviselővel szemben a többi közt azzal érvelt, hogy a nemzetbiztonsági bizottság is jogosult a Safarov-ügyet napirendre tűzni. Példaként említette, hogy a sajtóban megjelent, hogy fenyegetés érte az azeri nagykövetség munkatársait Budapesten.
A napirendről levételét végül a többség elfogadta.

Ramil Sahib Safarov, az azerbajdzsáni gyilkos kiadatásának ügyét másodszor vette le a napirendjéről a bizottság. Egy héttel ezelőtt ugyancsak Kocsis Máté javaslatára nem tárgyalt a testület a témáról. Kocsis Máté akkor azt javasolta, hogy mivel az ügynek nincs nemzetbiztonsági kockázata, ezért csak az után foglakozzanak a témával, hogy a külügyi és az emberi jogi bizottság is megtárgyalta a kiadatást, és ezek bármelyikében felmerül a nemzetbiztonsági rizikó kérdése.