Modern Mesterházyval nyerne az MSZP 2014-ben

Vágólapra másolva!
A szent teheneknek tekintett nyugdíjasok megnyerésével, az energiaárak emlegetésével és Mesterházy Attila pártelnök profiljának modernizálásával győzne az MSZP 2014-ben. A szocialisták tavasszal készült és most kiszivárgott stratégiája a legfontosabbnak azt tartja, hogy az MSZP-sek elhiggyék, hogy le tudják győzni a Fideszt.
Vágólapra másolva!

A Fent és lent blog a héten nyilvánosságra hozta az MSZP választási stratégiáját, amely ugyan még tavasszal készült, de egy MSZP-s elnökségi tag szerint "az alapvető dolgokban most is érvényes, mert kijelöli a jó irányt". A "Baloldaliság. Remény. Erő." címet viselő, eddig titkos stratégia szerint az MSZP csak úgy nyerhet a 2014-es választásokon, ha több ponton változtat eddigi politikáján és kommunikációján.

A dokumentum például hangsúlyozza, hogy a szocialistáknak elsősorban a gazdaságpolitikai ügyekre érdemes figyelniük, és a szakpolitikai kérdések közül a munkanélküliség, az energiaárak és az egészségügy a legfontosabb. "A jogállamiság, demokráciával kapcsolatos ügyek sokkal kevésbé lényegesek" - írja a dokumentum. Az írás úgynevezett "szent teheneket" is felsorol, amelyekhez minden MSZP-s politikusnak ugyanúgy kell viszonyulnia. Ilyen szent tehén például, hogy semmilyen, a nyugdíjasoknak hátrányos lépést nem támogat a párt, az MSZP fő ellensége a Fidesz, illetve az, hogy a Jobbikkal nem szabad együttműködni.

Az MSZP-nek az írás szerint a "hétköznapi emberek" pártján kell állnia. "Mindez Horn Gyula-i értelemben vett kisemberpártiságot, elitellenességet és bizonyos esetekben akár az értelmiséggel, de mindenképpen a nagyvállalkozókkal szembeni szkepszist és kritikai attitűdöt kell hogy jelentsen" - áll a dokumentumban. Ez azt jelenti a stratégia készítői szerint, hogy az MSZP nem állhat elő megszorító programmal, és a gazdaságpolitikai üzeneteknek a jövedelmek növeléséről és a nyugat utoléréséről kell szólniuk. A kevés konkrétumot tartalmazó írásban annyi szerepel a tervezett intézkedésekről, ígéretekről, hogy a stratégia készítői felvetik egy gazdagokra kivethető magas adókulcs bevezetését is, francia mintára. (A jelenlegi francia elnök 75 százalékos adókulcs kivetését ígérte.)

Csak a Fidesz az ellenfél

A stratégia emellett hosszasan elemzi a nagypolitikai helyzetet, és az MSZP többi párthoz fűződő viszonyát. Az írás szerint "az MSZP számára minél inkább kétosztatú a politikai verseny, annál jobb". Vagyis a szocialistáknak azt kellene hangsúlyozniuk, hogy csak a Fidesz az ellenfelük, mert úgy számolnak, hogy "kiélezett Fidesz-MSZP versenyben a Jobbik szavazóinak egy része is inkább azonosul a szocialista politikusokkal és üzenetekkel". A stratégia megállapítja, hogy a Jobbikot emlegetni az MSZP-nek kontraproduktív, mert egyrészt "felemeli a Jobbikot", másrészt "a Jobbik szavazóinak nagy része ma a Fideszt jobban elutasítja, mint az MSZP-t".

A választási együttműködésről pedig azt írja a stratégia, hogy "adott helyzetben" a Demokratikus Koalíció szavazóbázisának egészét, az LMP táborának pedig a felét tudja megszerezni az MSZP. Ezért fontos a választókerületekben közös jelöltet állítani, mert az MSZP érdeke is az, hogy az egyéni körzetekben a Jobbik és a Fidesz jelöltjével szemben csak egyetlen jelölt álljon. A stratégia kidolgozói megállapítják, hogy jelenleg az MSZP egyik fő hátránya, hogy a választók nem hiszik el, hogy képes legyőzni a Fideszt, ezért a szocialistáknak minden megszólalásukban azt kellene sugallniuk, hogy a Fidesz már megbukott.

Modern Mesterházy kell

A stratégia kitér arra is, hogy az MSZP-nek javítania kell a népszerűségén a fiatal szavazók között. A Fidesz legyőzésének kulcsa ezen a területen a koncepció készítői szerint "a modernségi verseny megnyerése". Ehhez a szocialistáknak "erősíteni és modernizálniuk kellene jelenlétüket a közösségi oldalakon, és minél előbb le kellene csapniuk azokra az új alkalmazásokra, amelyekről ma még csak vélelmezzük, hogy két év múlva szerepet játszanak majd".

Másrészt pedig azt javasolják a koncepció készítői, hogy a párt "fejlessze a pártelnök profilját a modernség irányába". A stratégia szerint itt nagy előnye van az MSZP-nek, mert "Orbán Viktor egyre kevésbé kompatibilis a fiatalos életérzéssel, a modern világgal, miközben az MSZP elnöke mindennapi viselkedésében sokkal modernebb".