Nem tudták elkezdeni a pécsi egyetemi vesztegetési ügy tárgyalását

Vágólapra másolva!
Az elsőfokú vádlottnak korábban három ügyvéde is volt, de az első tárgyalásra egy sem maradt, így pedig nem tudták elkezdeni a pécsi egyetemi vesztegetési ügy tárgyalását. A több tucatnyi vádlottat azzal gyanúsítják, hogy bűnszervezet alkottak, és csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, és ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak a pécsi egyetemnek.
Vágólapra másolva!

Alig egy óra elteltével október elsejére napolta a pécsi egyetemi vesztegetés tárgyalását a Győri Törvényszék kedden. A vádlottak és védőik számbavétele során derült ki, hogy nincs jelen az elsőrendű vádlott, az egyetem volt gazdasági főigazgatójának egyik jogi képviselője sem, így - mint Bóka Tibor bíró fogalmazott - érdemben nem lehet belekezdeni a tárgyalásba.

Elhangzott: a férfi védelmét vezető ügyvédet a Győri Törvényszék zárta ki a tárgyalásból, egy másik ügyvéd megbízását - saját közlése szerint - jó fél éve visszavonta a vádlott, míg a harmadik hétfői hatállyal mondott fel. Ezzel kapcsolatban a bíró jelezte: az ügyvédi törvény rendelkezései szerint a felmondás 15 napja alatt is el kell látnia a védelmet.

A tárgyaláson volt vádlott, aki az eljárás felfüggesztését, míg más saját ügye elkülönítését kérte. Az MTI információja szerint az előbbi esetben egy alkotmánybírósági beadvány az indok, az utóbbiban az, hogy a szereplőt a harminc vádpont töredéke érinti csak. Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt, több mint 16 ezer oldalnyi irat alapján. Az április elején benyújtott vádiratban az áll, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által 2010 tavaszán indított nyomozás adatai szerint a vádlottak padjára kerülő emberek bűnszervezetet alkotva, csúszópénzek fejében kötöttek beszállítói és szolgáltatási szerződéseket, s ezzel több mint százmillió forint kárt okoztak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Pilisi Gábor, az NNI dél-dunántúli régióvezetője azt mondta: a 2010 áprilisát megelőző másfél évben titkos nyomozást folytattak bírói engedélyhez kötött helyiség- és telefonlehallgatással, postai küldemények ellenőrzésével. Mindez megerősítette: "a háttérben korrupciógyanús bűncselekmények vannak". A Pécsi Ítélőtábla büntetőkollégiumának elfogultsága miatt került az ügy Győrbe.