Nőellenesek a babamentő inkubátorok

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió Daphne programjának jelentése szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, gyerekdobozok, amelyeket Magyarországon is alkalmaznak - írja a Népszabadság. Herczog Mária szociológus szerint semmi sem bizonyítja, hogy a dobozok segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat.
Vágólapra másolva!

Provokatív állításokat fogalmaz meg az a jelentés, amely az Európai Unió Daphne programjának keretében tíz országban, köztük Magyarországon vizsgálta, hogy kik, miért, milyen körülmények között hagyják el újszülött, illetve kicsi gyerekeiket - írja a Népszabadság.

A készítők szerint gyerek- és nőellenesek a kórházak elé kitett inkubátorok, gyerekdobozok, amelyeket többek között Magyarországon is alkalmaznak. Ráadásul ez az ENSZ gyerekjogi bizottságának hivatalos álláspontja is, tavaly javasolták Csehországban, hogy szüntessék meg ezt a gyakorlatot.

A jelentés vitatja, hogy a dobozok betöltik-e azt az életmentő szerepet, amit széles körben tulajdonítanak nekik. Herczog Mária szociológus, a jelentés egyik készítője a lapnak elmondta: semmi sem bizonyítja, hogy a dobozok segítenének megelőzni a gyermekgyilkosságokat. A lap által idézett becslések szerint Magyarországon évente körülbelül száz csecsemőt ölnek meg, de csak az esetek húsz százaléka derül ki.

Eközben eddig összesen 40 gyermeket hagytak kórházak elé kitett inkubátorokban. Herczog Mária szerint gondot jelent, hogy nem tudni, az anyák szabad akaratból mondtak-e le róluk, illetve az is, hogy ezek a gyerekek úgy nőnek fel, hogy nincs esélyük megismerni a szüleiket.

A jelentés szerint a gyermekek elhagyásának fő oka a szegénység. Ezt követi az anya fiatal kora, vagy az, ha egyedülálló, a csecsemő fogyatékossága, illetve a szülés utáni depresszió. A felmérésben vizsgált nyugati országokban az állami gondozásban élő gyermekek 4 százaléka, míg Közép- és Kelet-Európában 32 százaléka került oda azért, mert a szüleik elhagyták őket, főként a kórházakban.

Az összes gyereket tekintve az elhagyott kisgyermekek aránya Szlovákiában volt a legmagasabb, 4,9 ezrelék, Csehországban 4,1 ezrelék, Lettországban 3,9 ezrelék, míg Dániában és az Egyesült Királyságban vagy Norvégiában elenyésző ez a szám.