Zárt ajtók mögött tárgyalják a darabolós gyilkosok ügyét

2012.09.18. 10:39

Zárt tárgyalást rendelt el a szolnoki bíróság az öcsödi darabolós gyilkosság ügyében a szexuális részletek, a kiskorú sértettek és a fiatalkorú vádlott érdekei miatt. Az ügyészség több emberen, aljas indokból elkövetett gyilkossággal és szexuális bűncselekményekkel vádolta meg azt a két férfit, aki 2010-ben Öcsödön megölt, majd elégetett két embert.

A  bíróság zárt tárgyalást rendelt el kedden Szolnokon az öcsödi darabolós gyilkosságok néven ismertté vált ügyben. A büntetőperben egy 36 éves férfit és 17 éves társát több emberen részben előre kitervelten, részben aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és egyéb bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

A Szolnoki Törvényszék Jenővári Éva vezette tanácsa az ügyész indítványának helyt adva a tárgyalás egész menetére zárt formát rendelt a bűncselekmények szexuális részletei, a kiskorú sértettek és a fiatalkorú vádlott érdekei miatt.

A két férfit tavaly januárban vette őrizetbe a rendőrség Öcsödön, a Széchenyi utcában álló házukban. Akkor még csak azzal gyanúsították őket, hogy megöltek és feldaraboltak egy 2010 októberében eltűnt kunszentmártoni fiút. A rendőrség az után gyanúsította meg a két férfit, hogy elraboltak egy fiatal lányt is, aki el tudott szökni tőlük. A helyiek és az elrabolt lány szülei a két férfi őrizetbe vétele után azt mondták az [origo]-nak, megdöbbentek a gyanúsításon, mert a két őrizetbe vett férfit csendes, rendes embernek ismerték. Az akkor készült riportunkat itt olvashatja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Itt történtek a gyilkosságok

Balázsné Busku Terézia, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője az elkészült vádiratot ismertetve júliusban elmondta: a 36 éves elsőrendű vádlott 2007-2008 táján ismerte meg a fiatalkorú másodrendű vádlottat, a fiú szülői engedéllyel hozzá költözött, és onnan járt iskolába. A 2010. május 8-án történt első bűncselekmény sértettjének, a másodrendű vádlott rokoni köréhez tartozó férfinak a meggyilkolását azért határoztak el, mert többször vitába keveredtek, és az elsőrendű vádlottat többször bántalmazta.

A sértettről tudták, hogy nagyon édesen szereti a kávét, ezért amikor meghívták magukhoz, kávéval kínálták meg, amelyben két levél nyugtató hatású gyógyszert kevertek össze a cukorral. A vendéggel később pálinkát is itattak, majd miután elvesztette az eszméletét, egy műanyag zacskót húztak a fejére, és megfojtották. Ezt követően a testet a házban található nagyméretű kemencébe tették, és másnap elégették. Az emberi maradványokat egy zsákban kivitték a Köröshöz, és a folyóba dobták.

A második ügy áldozata, egy kiskorú fiú 2010. október 25-én találkozott a másodrendű vádlottal, és meghívására elment az öcsödi házba. A fiút erőszakkal ott fogták, lekötözték, és az elsőrendű vádlott többször fajtalankodott vele. Napokig éheztették, majd hogy ki ne tudódjon, mit tettek vele, eldöntötték, hogy végeznek vele. A sértettet az elsőrendű vádlott halálos sérülést okozva mellbe szúrta, majd a holttestet szintén elégették. Az orvos szakértői vélemény szerint a áldozatot feldarabolták, és úgy helyezték a kemencébe. A megmaradt csontokat a Körösbe dobták, illetve a ház kertjében ásták el.

A gyilkosságok egy 2010. december 4-én szintén a házba csalt kiskorú öcsödi lány révén derültek ki. Őt a másodrendű vádlott lekötözte, több ízben megerőszakolta, míg az elsőrendű vádlott fajtalankodott vele. Fogva tartása alatt a másodrendű vádlott beszélt neki a második gyilkosságról, és az interneten megmutatta az áldozat fotóját is, akit akkor még eltűnés miatt köröztek. A lánynak december 7-én sikerült elrágnia a kezére kötözött zsinórt, kiszabadította magát, és kimenekült az épületből. Az utcán segítséget kért, majd a rendőrségen beszámolt a vele történtekről.

A vádirat szerint az elsőrendű vádlottra életfogytiglan tartó szabadságvesztést, míg a másodrendű vádlottra fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést kérnek.