Nem lesz dolgozatírás a szakiskolákban

Vágólapra másolva!
A szakiskolákban nincs szükség feleltetésre és dolgozatírásra, a diákok az órai munka alapján kapnának jegyet - ezt tartalmazza az elkészült szakiskolai kerettanterv, írja a Magyar Nemzet. Az új szabályozás véget vetne annak a gyakorlatnak, hogy a diákok csak jegyzetelnek az órákon, az új tanterv szerint szituációs játékokban kellene részt venniük, és akár képregényt és közös blogot is kellene készíteniük.
Vágólapra másolva!

Az elkészült szakiskolai kerettanterv szerint a szakmunkásképzők diákjai a jövőben az órai munka alapján kapnának jegyeket - írta a Magyar Nemzet. Ez azt jelenti, hogy nem kellene felelniük és dolgozatot írniuk. Az idén több mint 120 ezren kezdték meg tanulmányaikat valamelyik szakiskolában.

A dokumentum szerint az úgynevezett fejlesztő értékelésnek a lényege, hogy nemcsak a szigorúan vett szaktárgyi tudást, hanem a tanuló önmagához mérhető fejlődését, szorgalmát is osztályozzák. A változtatás azt szolgálná, hogy a gyengébb képességű diákoknak legyen esélyük sikereket elérni a tanulásban.

Az új, háromévesre csökkentett képzésben a tantervi javaslat heti 12 kötelező közismereti órát ír elő, amelyből 5 testnevelés, 2 idegen nyelv, vagyis magyarra, matematikára, természet- és társadalomismeretre heti 1-1 óra jut. A kerettanterv több esetben teljesen új oktatási módszereket is előír a szakiskolában tanító tanároknak. Magyarórán például nem az irodalomtörténetet, az életrajzokat kell tanítani, hanem "megmutatni, hogy egy irodalmi szöveg is lehet érdekes". Ehhez a diákoknak fotóalbumokat, filmet, képregényeket vagy akár közös blogot kellene készíteniük.